2020. június 11., 20:18

D4? R7? Honnan? Hova? Térképen mutatjuk, mi változik a nyártól!

A D4R7 a legtöbb csallóközi ember számára tulajdonképpen annyit jelent, hogy Egyházgellénél felhajtva az autópályára, Pozsonyban jöhetünk majd le róla. Holott a projekt ennél sokkal összetettebb, s most, a finishez közeledve már jól látszik, tulajdonképpen mennyi változást is hoz a főváros tágabb vonzáskörzetében élők számára. 

Fotó: d4r7.com
Duplakörforgalmas felüljáró Dénesdtorcsmisérd előtt. A tervek szerint innen egészen Horvátjárfaluig jutunk majd.

Körforgalom az új egyházgellei letérénől, felüljárók - szintén körforgalommal - Dénesdtorcsmisérd előtt, rozsdás(nak tűnő) zajvédő falak a csallóközi mezőkön, torlódások és egy újabb felüljáró a "pozsonyi kétsávos" kezdeténél. Egy csallóközi átlagember számára nagyjából ennyit jelent jelenleg a D4R7 projekt, holott a változásokat összegezve jól látható, gyakorlatilag teljesen átalakítja a főváros 50 kilométeres körzetében élő állampolgárok mindennapjait.

Ez az írás, s ezt kérjük, nézzék el nekünk, nem kívánja tárgyalni, hogy az egyre fogyatkozó, híguló csallóközi magyarság szempontjából milyen következményei lesznek, ha Felső-Csallóköz még egyszerűbben elérhető lesz a pozsonyiak számára, pusztán a közlekedés változásaira fókuszál.

Jelen állás szerint nyár elejétől 2020 végéig az újonnan épült 59 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út túlnyomó része átadásra kerül. Az új szakaszok nyomvonala az alábbi, a Denník E oldaláról származó térképen látható:

térkép d4r7
Fotó: Denník E/MDVSR

Lássuk a színeket. A zöld, a 63-as úton naponta ingázók által már bizonyára jó alaposan feltérképezett R7-es gyorsforgalmi út, amely jelen állapotában Egyházgelle magasságában ér majd véget. Már csak az állam engedélyére vár, hogy - idő előtt - használni lehessen. Folytatása, egészen a pozsonyi kikötőig tartó nagyjából 6,3 kilométeres piros szakasz az év végén, vagy a jövő év elején lesz járható, csakúgy, mint a D4-es elkerülő részeként épülő, Horvátjárfaluban végetérő szakasz (szintén pirossal).

A kékkel jelölt szakasz Csöllét és Pozsonyhidast köti majd össze, ha időben befutnak a kolaudációs engedélyek, és az ilyenkor szokásos ellenőrzések sem találnak hibát, akár már nyár végén használni lehet majd. Folytatása, a Pozsonyivánkáig tartó szakasz átadására azonban legjobb esetben is csak ősszel kerülhet sor (sárgával). 

A feketével jelölt útszakasz mind közül a legproblémásabb, jelenleg a D4-es és a már meglévő D1-es kereszteződését építik. Ezt a szakaszt idén már biztosan nem adják át, az is kétséges, hogy a kereszteződéssel elkészülnek-e egyáltalán. 

A tervek szerint az "öreg" Szenci úton keresztül,a  Metro áruház kereszteződésénél felhajtva, a mátyusföldi városka vonzáskörzetében élők is használhatják majd a D4-est. Ez azt jelentené, hogy Somorjáról négysávos úton lehetne eljutni Pozsonyhidasra, Pozsonyivánkára vagy akár Cseklészre.

Ez a szakasz, rákötve a Pozsonyhidas - Pozsonyivánka vonalra, már szeptemberben elkészülhet, néhány hétnyi ellenőrzés után pedig, elvileg, használni is lehet majd.

Megosztás
Címkék