2021. november 25., 08:15

Csütörtöktől már csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzleteket lehet kinyitni

Csütörtöktől csak az alapvető szolgáltatásokat és szükségleteket biztosító kereskedések tarthatnak nyitva. Ezek alap üzemmódban működnek majd minden lakos számára. Ez a Népegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletéből következik.

Fotó: unsplash.com
Nyitva lehetnek például gyógyszertárak, takarmányboltok, mosodák és vegytisztítók, benzinkutak, temetkezési szolgáltatások, gyűjtőudvarok és gépjármű-alkatrészboltok. Működhetnek a taxiszolgálatok, ügyvédek, közjegyzők, végrehajtók, üzemi, iskolai és hasonló konyhák és étkezdék vagy áruházak is, amelyekben csak kizárólag az elengedhetetlen létesítmények nyithatnak.

Például az élelmiszerboltok, drogériák, kisboltok, posták, bankok, kulcsfontosságú szolgáltatások és cipőboltok reggel 5 órától este 8 óráig tarthatnak nyitva.

Lehetőség lesz vásárolni a kertészeti és háztartási kellékeket kínáló üzletekben is, illetve a palántákat, virágot, zöldséget, gyümölcsöt, élelmiszert árusító fedetlen vagy részben fedett piacokon.

Ebben az esetben azonban az üzemeltetőnek biztosítania kell az ügyfelek egyirányú mozgását, szabályozott be- és kilépését, valamint az egymástól vaéó legalább két méteres távolságát az értékesítési pontoknak.

Az üzletekben a vásárlók számát az eladótér alapján korlátozzák, ügyfelenként legalább 25 négyzetméter (m2) van meghatározva.

A 25 m2-nél kisebb üzletekben egyszerre csak egy ügyfél tartózkodhat. A kapacitáskorlátozás nem vonatkoznak a menzákra, iskolákra és hasonló étkezdékre. Az áruházakban csak az alapvető szükségleti cikkeket kínáló üzletek nyithatnak, a gyereksarkot, az üldögélő részlegeket be kell zárni, továbbá tilos az étel-ital fogyasztása is.

Korlátozások vonatkoznak a taxi szolgáltatásokra is, ahol csak két szállított személy tartózkodhat a járműben.

Ez azonban nem vonatkozik az egy háztartásban élőkre. Szállodák és hasonló rövid távú szálláshely-szolgáltatások csak OTP üzemmódban működhetnek, de csak munkavégzéssel összefüggésben, vagy egészségügyi intézmény látogatása céljából.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.