2022. február 9., 09:52

Csütörtökön tárgyalják a jogtalanul kirúgott Falath Zsuzsanna ügyét

Február 10-én folytatódik a pozsonyi bíróságon Falath Zsuzsanna történész pere, amelyet jogtalan elbocsátása miatt indított a Pozsonyi Városi Múzeum ellen. A fiatal muzeológus munkaszerződését 2019. október 31-én bontották fel.

Falath Zsuzsanna
Fotó: Falath Zsuzsanna hivatalos Facebook oldala

A múzeum aligazgatója már a 2018-ban felszólította, hogy

mondjon le az állásáról, miután egy, a Magyar Hírlapnak adott interjúban, a szlovák hivatalos történelmi kurzustól eltérő, a magyarokra nézve kedvező szakértői álláspontot fogalmazott meg a szlovák és magyar történelmi kapcsolatokról.

Mivel nem mondott le önként az állásáról, munkahelyén kiközösítették, az ügy nyilvánosságra kerülése után a szlovák sajtóban gyűlöletkampányt folytattak ellene, az interneten gyalázkodó kommentek, halálos fenyegetések százait kapta, zaklatása a nyilvánosság előtt zajlott.

Nagy Dávid, a felperes ügyvédje szerint munkaügyi pert indítottak a Pozsonyi Városi Múzeum ellen, amely során bizonyítani kívánják, hogy Falath Zsuzsannát nem átszervezés miatt bocsátották el, nem azért, mert rosszul végezte volna munkáját, vagy fegyelmi, magaviseleti gondok adódtak volna vele, hanem azért, mert kiállt a saját szakértői véleménye mellett.

Portálunk ősszel megkereste Nagy Dávidot, a fiatal muzeológus jogi képviselőjét. A jogász akkor elmondta, két pert indítottak. Az egyik munkaügyi, a másik pedig antidiszkriminációs eljárás.

Nagy Dávid akkor arról tájékoztatott, hogy a tárgyalás tovább folytatódik, több bizonyítékot kell összegyűjteni ahhoz, hogy a pert sikerüljön megnyerni. 

A témával a tárgyalás után részletesebben is foglalkozunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.