Csütörtök reggelig zivatarok várhatók szinte az egész országban

2021. július 28., 19:34
ma7 | TASR

Csütörtök (július 29.) reggelig zivatarokra kell készülni szinte az egész országban – tájékoztatott honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ)- Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Fotó: Szia Komárom - Facebook

A legtöbb járásban este 7-től reggel 8 óráig lesz érvényben a figyelmeztetés.

Egyes területeken jégeső is előfordulhat.

A zivatarokat rövid ideig tartó intenzív felhőszakadás kísérheti, 20-40 milliméter csapadék eshet és 65-85 kilométeres széllökésekre kell számítani

- közölték a meteorológusok. A viharok körzetében megemelkedhet a kisebb patakok vízszintje, pincéket, aluljárókat önthet el a víz.

Egy hidegfront záporokat és zivatarokat hoz a térségbe, helyenként esővel. Már ezekben a pillanatokban is közelednek az esőfelhők Csehország és Ausztria irányából Szlovákia nyugati része fölé

- közölték a meteorológusok.

Erős széllökésekre, jégesőre és özönvízszerű esőre kell készülni.

A SHMÚ másodfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt Pozsony, Trencsén és Nagyszomba megye egyes járásaira, a riasztás 19-től 22 óráig érvényes. Ezeken a területeken jégesőre és heves zivatarokra kell számítani.

A zivatarokat özönvízszerű eső kísérheti, 30-50 milliméter csapadék eshet, és 70-85 kilométer/órás széllökések várhatók

- figyelmeztetnek a meteorológusok.

Az egész országban elsőfokú riasztás van érvényben a zivatarok miatt, kivéve néhány járást Kelet-Szlovákiában.

Az SHMÚ csütörtökre elsőfokú hőségriadót adott ki, ami csütörtökön 14 és 18 óra között lesz érvényben a Nagykürtösi, a Losonci, a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Rozsnyói  járásban. Ezeken a területeken 33 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Kövesse facebook oldalunkat is!