Csupán egy kisvárosnyi ember vár az oltásra Szlovákiában

2021. július 22., 12:00
Rajkovics Péter

Az elmúlt hónapokban többször írtunk arról, hogy kritikusan alacsonyra csökkenhet az oltásra várakozók száma, a statisztikák azt mutatják, már itt tartunk.

koronavírus védőoltás
Fotó: TASR/AP

A cakaren.vercel.app oldal adatai szerint, amely a hivatalos oltási rendszer információt dolgozza fel, a tegnapi napon már csupán 11 369 ember vált a koronavírus elleni oltásra Szlovákiában.

Ez az adat ismerve a hazai oltási menetet, akár egy nap alatt is beoltható lenne, de természetesen a folyamat ennél kissé bonyolultabb. Napjainkban közel 1,9 millióan kapták meg Szlovákiában az oltás mindkét adagját, több mint 2,2 millióan legalább egyet, tegnap pedig közel hatezer embert oltottak be.

Ami a váróteremben lévő több mint 11 ezer embert illeti, közel harmaduk 17 év alatti, míg ugyanennyien vannak azok is, akik idősebbek 29 évnél. Elmondható tehát, hogy a legfiatalabbak vannak legnagyobb részt még a várakozók között, de számuk elenyésző ahhoz képest, hogy mennyien még nincsenek beoltva az országban. A jelenlegi adatok szerint egyébként az oltásra várók legnagyobb része a Besztercebányai kerületben él.

Az adatok tehát egyértelműen azt mutatják, nagyon kevés az új jelentkező az oltásra a szigorú utazási szabályozások ellenére, a nagy kérdés az, hogy az augusztusban induló többszintű pénzügyi motiváció tud-e ezen változtatni.

Kövesse facebook oldalunkat is!