2021. május 6., 13:14

Csökkentenék a kommunista rezsimet hivatásszerűen kiszolgáló személyek nyugdíját

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa csütörtöki ülésén második olvasatba utalta azt a javaslatot, amely szerint csökkentenék azoknak a személyeknek a nyugdíját, illetve megvonnák kedvezményeiket, akik a kommunista rendszerben magas politikai tisztségeket töltöttek be, illetve vezető beosztásban voltak a politikai rendőrség vezetésében.

Nyugdíjcsökkentés
Fotó: TASR
Előtérben Anna Andrejuvová (OĽaNO), mögötte Ján Budaj (OĽaNO), Eva Hudecová (Sme rodina), Ján Benčík (Za ľudí) és Alojz Baránik (SaS) a javaslat beterjesztői

A koalíciós pártok képviselői által benyújtott tervezet értelmében az érintett személyek nyugdíjának kiszámításánál nem vennék figyelembe azokat az éveket, amelyek idején olyan feladatokat láttak el, amelyek korlátozták mások szabadságát, esetleg negatív következményekkel jártak számukra.

A kommunista rendszert így szolgáló személyek nemcsak jóval magasabb fizetést kaptak, mint az átlag, hanem különböző juttatásokban is részesültek, és ezért a nyugdíjuk is jóval meghaladja a szlovákiai átlagnyugdíjak értékét.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter, aki az 1989. november 17-ét követő események egyik pozsonyi moderátora volt és szerepe volt a kommunista rendszer megbuktatásában, mai sajtóértekezletén kifejtette, hogy az eddigi legteljesebb törvényjavaslatról van szó, amely alapján orvosolni szeretnék azokat a sérelmeket és igazságtalanságokat, amelyeket a kommunista hatalom a rendszer ellenségeinek kikiáltott személyek ellen elkövetett. Ezek az emberek gyakran ma is a legnagyobb szegénységben élnek, míg az előző rendszer kiszolgálói, akik őket üldözték élvezik magas nyugdíjukat.

A törvényjavaslat mintegy 7000 személyt érinthet, de lehetnek kivételek is. Elsősorban azokról az élsportolókról van szó, akiket formálisan valamilyen tisztségbe ültettek, de ténylegesen nem vettek részt az ellenzékiek üldözésében. Előfordulhatnak olyan esetek is, hogy a hatalmat kiszolgálók némelyike igazából menteni vagy segíteni igyekezett a hatalom potenciális ellenfeleit.

A törvény, ha elfogadják 2021. augusztus 5-étől lenne hatályos. A kedvezmények megvonása 2022. januárjával kezdődne.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!