2023. május 26., 14:16

Csökkent a NATO támogatottsága Szlovákiában

Változnak az idők, változnak az emberek nézetei. Ez derül ki Globsec által végzett felmérésből is, amit 8000 ember bevonásával készített március végén.

NATO, Oroszország, illusztráció
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Jelentősen csökkent a NATO-tagság támogatottsága Szlovákiában. Egy év alatt 72 százalékról 58 százalékra. Nem sokkal jobb a helyzet az EU-tagság megítélését illetően sem. Itt 77 százalékról 64 százalékra csökkent a támogatottság.

Az ukrajnai háború fő felelősének a megkérdezettek 40 százaléka Oroszországot tartja, s ez a legkisebb százalékarány a közép- és kelet-európai országok közül. A felmérésben részt vevők 34 százaléka a Nyugatot tartja ezért felelősnek, azzal, hogy provokálta Oroszországot. A 17 százalék szerint pedig Ukrajna okozta.

Róbert Vass, a szervezet elnöke szerint már második éve van hatással erre a felmérésre az ukrajnai háború. Szerinte míg más országokban egységesebbé vált és megerősödött a Nyugat külpolitikájának és az euroatlanti integrációnak a megítélése, Szlovákiában  a dezinformációk terjedése miatt polarizálódik a társadalom és meginog a bizalom a demokráciában és euroatlanti egységben.

A haditechnika átadását Ukrajnának, hogy megvédhesse magát, a megkérdezettek 57 százaléka tartja segítségnek. Viszont 69 százalékuk ezt Oroszország provokálásának tartja. Az ukrajnai menekültek megsegítésére a megkérdezettek 59 százaléka „voksolt”. Ugyanakkor a felmérésben résztvevők 69 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy ez a hazai lakosság rovására megy.

A felmérést Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában végezték el.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.