2022. január 31., 12:31

Tegyünk a déli régiók diszkriminációja ellen! Ön is csatlakozhat a beadványhoz

Ahogy arról hírt adtunk, az Európai Parlament Petíciós Bizottsága befogadta Őry Péter beadványát, amely a települési önkormányzatok, az európai jogrenddel ellentétes, hátrányos megkülönböztetését szüntetné meg. Mint ismert, Szlovákiában a kisebb és alacsonyabban fekvő települések kevesebb pénzt kapnak az állami költségvetésből. Ez hátrányosan érinti a legtöbb magyarlakta település önkormányzatát.

mennyitérek
Fotó: mennyiterek.sk

Őry Péter a ma7 megkeresésére elmondta, lassan két évtizede jelent problémát a szlovákiai önkormányzatoknak, hogy az alacsonyabb tengerszint feletti magasság és a település alacsonyabb népessége miatt hátrányos megkülönböztetést kell elszenvedniük – már ami az állami költségvetési források visszajuttatását illeti.

Míg a főváros kiemelt támogatást kap és az 50 ezer feletti lakosságú települések is aránytalanul jól járnak, addig a kicsik és az alacsonyan fekvő települések a visszaosztás egyértelmű vesztesei.

Az aránytalanság akár kétszeres is lehet – emlékeztet Őry Péter, aki kiemeli, hogy míg egyik településen a helyben élő polgár, aki közszolgáltatásra jogosult, akár 600 eurót is „érhet” az államnak, addig egy másik településen, amelyet hátrányosan érint a visszaosztás, már csak 300 eurót. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár elvileg minden polgárnak ugyanolyan színvonalú közszolgáltatás járna, a hátrányos helyzetbe hozott önkormányzatok ezt képtelenek egyazon szinten biztosítani.

Őry hozzátette, a Pro Civis Polgári Társulás évről-évre elkészíti, mennyi veszteséget szenvednek el a hátrányos helyzetbe hozott önkormányzatok.

A mennyiterek.sk oldalon hozzáférhető, hogy az egyes költségvetési években számszerűségében mekkora bevételkiesést jelentett az egyes önkormányzatoknak a diszkriminatív visszaosztási rendszer.

térkép
Fotó:  Pro Civis

Őry hangsúlyozta, a hátrányos megkülönböztetés megszüntetése sok önkormányzatnak előrelépést jelenthetne a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben, amikor az elszabaduló energiaárak következményeivel is meg kell küzdeniük.

Mivel a szlovák jogalkotók láthatóan nem mutatnak hajlandóságot az európai jogelveket is sértő diszkriminatív szabályozás megszüntetésére, ezért Őry Péter júliusban beadvánnyal fordult az Európai Parlament Petíciós Bizottságához. A beadványt a bizottság megalapozottnak találta, és napirendjére vette.

Mivel a Petíciós Bizottság a beadványt befogadta, lehetőség van a petícióban foglaltak megtámogatására. A beadványhoz csatlakozhatnak mindazok, akik szeretnék elősegíteni, hogy megszűnjön a déli régiók hátrányos megkülönböztetése.

Őry Péter elmondta, a polgármesterek és önkormányzati képviselők mellett minél szélesebb körben várják az érintett települések lakóinak támogatását is. Egyáltalán nem mindegy, mennyien sorakoznak fel a beadvány mögé, ez komolyan befolyásolhatja a Petíciós Bizottság állásfoglalását.

Hogyan tudja támogatni a beadványt?
A beadványhoz ITT tud csatlakozni. A petíció támogatásához regisztrálni kell az EP Petíciós Bizottságának oldalán. A regisztráció folyamatát alább találja.

A honlap elérhető a következő linken. Itt a REGISZTRÁCIÓ gombra kattintva megnyílik a regisztrációs felület. A csillaggal jelölt mezők megjelölése kötelező, ezek megadása után még meg kell erősíteni az adatvédelmi nyilatkozat ismeretét, valamint egy ún. „Captcha” ellenőrzést is végre kell hajtani a lap alján. Ezután a „Regisztráció” gombra kattintva véglegesítjük a kérvényt.

A rendszer automatikus megerősítő üzenetet küld a regisztrációs űrlapon megadott e-mail címre, amelyben egy megerősítő link is szerepel. Az e-mail két linket tartalmaz, ezek közül az elsőre kell kattintani, amely megerősíti a regisztrációt.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.