2021. január 27., 17:30
Frissítve: 03:21

Csaknem 3 millió embert teszteltek le Szlovákiában, a fertőzöttség 1,24 százalékos. Mi várható?

Az országos szűrésbe (szkríningbe), melyre január 18 és 26 között került sor, összesen 2 949 017 ember kapcsolódott be. A levett minták közük 36 547 lett pozitív, ami 1,24 százalékos fertőzöttséget jelent.

Fotó: Reczai Lilla
Várva az eredményre

A többnapos szűrés eredményeiről Igor Matovič kormányfő  és Marek Krajčí egészségügyi miniszter tájékoztatott.A jobb és rosszabb járások közti különbség csak 1 százalék.

A kormányfő elmondása szerint a tesztelést azokban a járásokban fogják megismételni, ahol a pozitivitás meghaladta az 1,01 százalékot.

Az előzetes eredményekhez képest tehát lesznek változások. Nem kell például újra tesztelni Pozsonyban és a Késmárki járásban sem, a Zólyomiban és az Alsókubiniban  viszont lesz második forduló.

A tesztelés eredménye szerint a Dunaszerdahelyi járásban a legrosszabb a helyzet, a pozitivitás itt eléri a 3,3 százalékot.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter elmondta, a legtöbb önkormányzat a kedvező eredmények ellenére is folytatni akarja a tesztelést.

A kórházakban jelenleg több mint 3500 embert ápolnak, és naponta átlagosan 100 ember hal bele a fertőzésbe. Krajčí szerint a lockdown elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a vírus terjedését megfékezzék.

Egyúttal arról is beszélt, bízik abban, hogy a kórházban kezeltek és a halálos áldozatok száma fokozatosan csökkenésnek indul.

A miniszter szerint egyelőre nincs változás az ún. Covid-automata február 8-ai elindításában. „Egyelőre a konzílium nem jelzett szigorítást, lehet, hogy holnap.” Az estleges változásokról péntekről tájékoztat.

A Covid-automata bekapcsolása után továbbra is érvényben marad a kijárási tilalom, kivételt csak természetbe, az üzletbe vagy patikába való menés fog jelenteni. Ha az adott régió fekete színben lesz, akkor a munkába menéshez negatív koronavírus-tesztre lesz szükség.

Igor Matovič szerint a konzílium tagjainak többsége ellene van annak, hogy a jövő héten megnyissák az alapiskolák néhány évfolyamát, de a végső döntés holnap várható.

Az egészségügyi tárca vezetője szerint az oltásra való regisztrációban azért voltak fennakadások, mert több volt az érdeklődő, mint a szabad hely. Hozzátette, hamarosan további ezrek tudnak oltásra feljelentkezni.

Megerősítette, hogy a brit mutáció a november 14-ei és a december 19-20-ai trencséni tesztelések mintáinak 5,7 százalékában volt jelen, ellentétben a Közegészségügyi Hivatal eredeti állításától, hogy ez mutáció alkotta a pozitív esetek 57 százalékát. A számokban való különbségre a Szlovák Tudományos Akadémia és Comenius Egyetem tudósai figyelmeztettek.

Krajčí  csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a Közegészségügyi Hivatal még mindig nem használja az új koronavírus  brit mutációját kimutatni képes szlovák teszteket.

Mindenkinek, aki tömegközlekedési eszközzel utazik, azt ajánlja, viseljen reszpirátort és lehetőleg ne telefonáljon és beszélgessen utazás közben.

A kormányfő elmondta heti 500 ezer tesztelést tudnak végezni a mobil tesztelőállomásoknak köszönhetően.

Újságírói kérdésre a kormány képviselői elmondták, hogy felmerült egy olyan teszt vásárlásának lehetősége is, amelyik székletből mutatja ki a vírust, ráadásul akár két nappal korábban is mint a PCR-tesztek. Viszont az a hibája, hogy a gyógyult betegeknél is kimutathatja a vírust.

A kormány egyelőre nem tervezi azt sem, hogy FFP2-es reszpirátorokat osszon szét az embereknek. Matovič szerint egyelőre elérhető áron kaphatók, sokszor akciós termékként is megvehetők.

Semmi sincs ingyen, nem vagyunk Fico, sem Pellegrini kormánya”

- tette hozzá.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!