2021. május 12., 10:02

Covid-automata változás előtt. Nézzük, mire számíthatunk!

A javuló járványhelyzetben lassan már nem győzünk eligazodni a mit szabad és mit nem szabadon. A járások különböző fázisra, színűre való beosztása nagy kavarodást okoz sokak fejében. Főleg amióta elkezdődött a korlátozások enyhítése. A politikusok is megértették, hogy a Covid-automata a gyakorlatban alig követhető. Ezért változtatni kell rajta.

Covid automata

Az új egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský két hete adta át a tervezetet a koalíciós partnereknek. Azok több módosítást is javasolnak.

Az SaS és a Za ľudí képviselői a HN-nek megerősítették, hogy egyszerűsíteni akarnak, egységesíteni a rendezvényekre vonatkozó szabályokat és nagyobb szabadságot a beoltottaknak. Az új tervezetről tegnap tárgyaltak, ma akár dönthet is róla a kabinet.

A HN birtokában van az a dokumentum, amelyet az egészségügyi minisztérium dolgozott ki. Eszerint várható néhány nagyobb változás, ami a pandémia kezelését illeti.

Intézkedések módosítása csak módjával

A legérdekesebb rész az intézkedéseket taglalja.

Eszerint például a reszpirátor viselése a négy legsúlyosabb fázisban kötelező lenne a belső terekben, és a maszkoktól teljesen nem szabadulunk meg akkor sem, ha kedvező lesz a járványhelyzet. Hasonló a helyzet a tömegrendezvényekkel is, melyek még zöld fázisban is korlátozva lesznek.

A Covid-automata egyáltalán nem számol a restrikciók eltörlésével akkor sem, ha az adott területen az incidencia 0 és 10 között mozog. És abban a helyzetben akár két évig is lehetünk, véli Richard Kollár matematikus, a Tudomány segít (Veda pomáha) kezdeményezés szóvivője.

Enyhe kapacitásnövelésben persze bízhatunk a tömegrendezvények esetében, mind több ember vehet részt ünnepségeken és szertartásokon is.

Ha már most az új rendszer szerint mennénk, akkor például 25 ember vehetne részt a lakodalomban, ha azt belső térben tartanák, a szabadban pedig 50. Jelenleg viszont ez még tilos.

Míg a bordó fázisban egy-egy kulturális rendezvényre, például kiállításmegnyitóra csak 6 ember mehetne el, a templomokban már négyzetméterenkénti elosztás lenne érvényben.

Az új automata szerint a fitnesztermekbe és uszodákba is több ember juthat el és rózsaszín fázisban a wellneszközpontok is kinyithatnának, korlátozott látogatói számmal.

Az éttermeknek továbbra is várniuk kell a nagyobb lazításra, ám a „jobban teljesítő” régiókban több vendéget is odaültethetnek egy-egy beltéri asztalhoz.

Vége a tesztelési maratonnak?

A legfontosabb változás éppen ezt a területet illeti. Változik a stratégia, amiről Lengvarský már hivatalba lépése óta beszél. A járvány gócpontjaiban tervez tesztelni, elsősorban PCR-tesztekkel és a szennyvizet is vizsgálni akarja.

A rendszeres szűrés (szkríning), valamint a negatív teszteredmény kötelező felmutatása teljesen kimarad az intézkedéscsomagból. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mostantól megússzuk az orrpiszkát és egyáltalán nem kell teszteltetni.

A járványügyileg kockázatos tevékenységek esetében a minisztérium javasolja tesztelést.

Ilyenek például az éttermi mulatságok, az éjjeli bárok és diszkók, az állóhelyes rendezvények (koncertek) és az olyan sportesemények, ahol sok ember van. Ott szükség lehet a certifikátumra még kedvező járványügyi helyzetben is.

A tesztelésre szükség lehet a szállóhelyeken, az iskolákban vagy egyes kulturális eseményeken, mégpedig az automata négy legrosszabb fázisában.

A kritériumok megváltozása

Mostantól négy kritériumot fognak figyelni az egyes fázisokba való áttéréskor. Eddig a fertőzöttek hétnapos átlagát, a kórházban ápoltak számát és a reprodukciós számot figyeltük. Lengvarský a szakértői csapattal ezen változtatott.

Az elképzelés szerint az új esetek hétnapos incidenciáját figyelik majd, vagyis azt, hogy hány új fertőzött jut százezer emberre, és figyelembe veszik a PCR-tesztek pozitivitási százalékát is.

Kórházi kezelés esetén az akut eseteket számolnák hétnapos átlagban, és csak azokat vennék bele a statisztikákba, akik igazoltan covidfertőzöttek. A reprodukciós számot továbbra is figyelni fogják.

Az SaS és a Za ľudí az új rendszerben nagyobb előnyöket biztosítana a beoltottaknak. Több országban ez már bevett gyakorlat, nekünk viszont mindegy, hogy hány ember kapott vakcinát és milyen az átfertőzöttség, nehezményezi Kollár.

Lassú lazítás és szemaforok

Amint javulni kezdett a járványhelyzet Szlovákiában, máris azzal a problémával találtuk szemben magunkat, hogy nem győzzük elég gyorsan feloldani a korlátozásokat. A Covid-automata ugyanis 13 napot ír elő az enyhítések bevezetésére, javuló járványhelyzet esetén. Egy hét ráadásul biztonsági időként szolgál.

Olyan fázisba jutottunk, hogy a számok alapján két hét alatt akár két fokozattal is csökkenthetnénk a veszélyhelyzetet. És ez felvetette, hogy kapcsoljuk gyorsabb sebességre az automatát.

Ebből azonban nemigen lesz semmi, az új tervezet nem számol a kéthetes időintervallum lecsökkentésével, ami arra jó, hogy mérni tudják a meghozott intézkedések hatékonyságát.

Biztosnak tűnik, hogy minden egyes fázisban legalább 2 hetet fogunk eltölteni.

Lengvarský már jelezte, hogy az új Covid-automata magába foglalja az egyes minisztériumok által kidolgozott szemaforokat is. Ma már létezik külön iskolai, kulturális, egyházi, szociális, közlekedési, sport és készülőben van egy utazási szemafor is. Mindegyik specifikus feltételeket határoz meg az adott területen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.