Covid-automata: Mától a járások új besorolásban, csupán két járásban maradt a kijárási tilalom

2021. május 10., 08:28
Matus Tibor

A rózsaszín fázis, azaz az első fokú figyelmeztetés a 79 járásból mától 44-re érvényes. A helyzet csak egyetlen járásban rosszabbodott, amely a rózsaszín fázisból a pirosba került, viszont 42-ben javult. Hat járás került a bordóból a piros fázisba, és 34 járás pedig a pirosból a rózsaszínbe.

Covid automata

A Nyitrai és a Nagytapolcsányi járásra már a narancssárga fázis volna érvényes, viszont az országra, mint egységre az továbbra is rózsaszín fázis vonatkozik.  

Összesen két bordó járás maradt, 33 van piros és 44 rózsaszín fázisban.

A Mijavai és a Vágbesztercei járásban érvényes a figyelmeztetés harmadik fokozata (bordó szakasz), ahol a napi kijárási tilalom továbbra is érvényes, ezért itt továbbra is hétnapos negatív tesztre van szükség, és az ötödik, hatodik és hetedik osztályos és középiskolás diákok otthon maradnak, a kerületek :

A figyelmeztetés második fokozatánál (piros szakasz), az embereknek 21: 00-01:00 között kell negatív tesztet kell tudniuk felmutatni, és a középiskolákban távoktatási forma zajlik. A magyarlakta járások közül ide csak Nagyrőce és Nagykürtös tartozik ide.

A többi magyarlakta járásra az első fokú figyelmeztetés érvényes (rózsaszín fázis), ahol az óvodák és az összes iskola nyitva lehet.

A magyarlakta járások közül javulás volt a Galántai, Kassa-vidéki, Lévai, Losonci, Nagymihályi, Rimaszombati, Rozsnyói, Vágsellyei, Szenci és a Tőketerebesi járásban.

Az ország rózsaszín fázisban

Az intézkedések a piros és rózsaszín járásokban enyhülnek, de 21:00 után továbbra is érvényes a kijárási tilalom.

Az országban viszont megszűnik a nyugdíjasoknak fenntartott vásárlási idősáv.

A bejegyzett sportklubok a piros és rózsaszín kerületben található mesterséges uszodákban már edzhetnek. A rózsaszínű járásokban legfeljebb 50 sportoló tartózkodhat a szabadban és 25 a beltérben. Piros járásokban ez kívül és belül tíz emberre korlátozódik.

A bordó járásokban a kabinos felvonók üzemeltetése tilos. A pirosakban egy személy vagy ugyanazon háztartásból származó személyek lehetnek a kabinban, a rózsaszínűekben nincsenek kapacitáskorlátozások.

A kulturális rendezvényeken megengedett nézőszám is növekszik.

A kapacitás legfeljebb 50 százalékát továbbra is meg lehet tölteni. A piros járásokban, vagyis a figyelmeztetés második szintjén akár 200 résztvevő is lehet a szabadtéren és 150 a beltérben. A rózsaszínű járásoknál, azaz a figyelmeztetés első szakasza legfeljebb 500 nézőt enged meg a szabadban és 250-et bent.

Engedélyezettek a színházi, film- és egyéb audiovizuális előadások, koncertek, zene- és táncprodukciók, képzőművészeti alkotások, iparművészeti alkotások és népművészeti alkotások kiállításai, fesztiválok és bemutatók a kultúra és a művészet területén. A filmesemények működtetése azonban csak a szabadtérben lehetséges.

A kulturális események nem irányulhatnak iskoláskorú kiskorúakra vagy iskolai csoportokra. Egyben a fizikai interaktív játék a közönséggel nem megengedett.

A kulturális események résztvevői számára továbbra is szükséges negatív RT-PCR / LAMP teszt, amely nem öregebb 72 óránál, vagy az antigénteszt, amely nem öregebb 24 óránál. Kivételt képeznek a tíz évesnél fiatalabb gyermekek, oltottak és olyan személyek, akik már legyőzték a COVID-19-et, és ezt igazolni tudják.

Kövesse facebook oldalunkat is!