2021. július 15., 11:41

Čižnár és két SIS-főnök kihallgatását javasolják Dušan K. ügyében

Jaromír Čižnár volt főügyész kihallgatását javasolja az ügyészség a Dušan K. volt különleges ügyész ügyében folyó perben. 

Dušan Kováčik
Fotó: TASR

A védelem egyebek mellett indítványozta, hogy idézzék be és hallgassák ki Juraj Klimentet, a Legfelsőbb Bíróság bíróját, Ján Hrubalát, a Speciális Büntetőbíróság vezetőjét, Vladimír P.-t, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt vezetőjét, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van, valamint Michal Aláčot, a szolgálat jelenlegi vezetőjét.

Dušan K. ügyvédje többek között Norbert Paksi volt rendőrtiszt kihallgatását kéri. „Ami a bizonyítékokat illeti, azt javasoljuk, szerezzék be és olvassák el azokat a dokumentumokat, amelyek a Ľubomír Kudlička 2019 októberi őrizetbe vételéről szóló határozattal kapcsolatosak" - mondta Erik Magál, a vádlott ügyvédje.

Kéri továbbá, hogy olvassák fel az azóta elhunyt František Böhm, Ľudovít Makó, a Pénzügyi Igazgatóság bűnügyi hivatalának volt vezetője és Matěj Zeman, a Takács-banda egykori tagja szabadlábra helyezéséről szóló dokumentumokat. 

Javasolja olvasni Ján Čurilla, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója és Ján Kaľavský korábbi ügynök közötti SMS-kommunikációt, valamint a Čurilla meggyilkolásának előkészítéséről szóló nyomozati aktát is, beleértve a büntetőeljárás megszüntetéséről szóló határozatot.

A bíróságnak az ügyészség kérésére azt is meg kell tudnia a Szlovák Információs Szolgálattól (SIS), fennáll-e Makó titoktartási kötelezettsége.

Dušan K. volt különleges ügyész ellen bűnszövetkezet létrehozása és támogatása, korrupció, hivatali hatalommal való visszaélés, valamint bizalmas információk veszélyeztetése miatt emeltek vádat. Ártatlannak vallotta magát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.