2020. április 22., 13:18

Čižnár egyetértett a Kajetán K. őrizetbe vételére vonatkozó indítvánnyal

Indítványozta a Különleges Ügyészi Hivatal Főügyészségének ügyésze Kajetán K., az Állami Tartalékalap (SŠHR) volt elnökének őrizetbe vételét. Jaromír Čižnár főügyész egyetért az indítvánnyal, és továbbította azt az Alkotmánybíróságnak (ÚS) – közölte Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője.

Kuciak-gyilkosság, sajtótájékoztató, Jaromír Čižnár
Fotó: TASR

A rendelkezésre álló információk alapján az Alkotmánybíróság szerdán 15 órakor dönt az ügyben. Čižnár indítványáról azért az Alkotmánybíróság határoz, mert Kajetán K. a Csacai (Čadca) Járásbíróság bírója, aki jelenleg nem gyakorolta hivatását.

Ha az Alkotmánybíróság elfogadja Čižnár javaslatát, a bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) Besztercebányai kirendeltsége dönt a vizsgálati fogság elrendeléséről.

Április 21-én indítványozta a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze három személy őrizetbe vételét az Állami Tartalékalap tevékenységeivel kapcsolatos korrupció gyanúja kapcsán. Tegnap mindhármukat őrizetbe vette a rendőrség.

"Kihallgatásukat követően egyiküket szabadon engedtek, egy másik személyt pedig különösen súlyos korrupciós bűncselekmény elkövetésével, kenőpénz elfogadásával és pénzmosással gyanúsítottak meg" - közölte Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze. A harmadik személy őrizetbe vételéről a nyomozó dönt.

A NAKA kedden reggel tartott ellenőrzést Kelet-Szlovákiában, Zsolna és Besztercebánya megyében, Kajetán K. házában is házkutatást tartottak.

Márciusban indított büntetőeljárást a NAKA az Állami Tartalékalapnak a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos közbeszerzésével és a pozsonyi Konventná utcai lakásvásárlásokról napvilágot látott információkkal kapcsolatban. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök március 22-én kijelentette, hogy Kajetán K., a tartalékalap elnöke elveszítette a kormány bizalmát.

Ezt követően, március 24-én Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter javaslatára elbocsátották Kajetán K.-t, amit az orvostechnikai eszközök beszerzésével kapcsolatos korrupció gyanújával indokolt. Kajetán K. visszautasította a közbeszerzéssel és a fia lakásvásárlásaival kapcsolatos a vádakat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.