Čaputová üzent Matovičnak: az egész országot képtelenség letesztelni, a kormányfő így reagált

Frissítve: 20:24
2020. október 30., 12:27
ma7

Az országos tesztelés célja teljesíthetetlen, nem leszünk képesek letesztelni több százezer állampolgárt - jelentette ki Zuzana Čaputová államfő pénteken. Igor Matovič kormányfőt arra kérte, hogy csak ott teszteljenek, ahol ez megvalósítható. Továbbra is az önkéntes alapú tesztelést szorgalmazza.

A szükséges mintavételi helyek csupán mintegy 60 százalékát sikerült előkészíteteni a hétvége mindkét napjára. Ennek legfőbb oka az egészségügyi dolgozók hiánya. Az akció elindításáig kevesebb mint 24 óra van hátra"

 - jelentette ki Čaputová azt követően, hogy megbeszélést folytatott Ivan Pachóval, a "Közös felelősség" akció parancsnokával és Daniel Zmekóval, a fegyveres erők vezérkarának a főnökével, akik tájékoztatták  a köztársasági elnököt az országos tesztelés előkészületeiről.

Nem engedhetjük, hogy az állampolgárok százezrei bizonytalanságban maradjanak

A kapott információk tükrében Čaputová felszólította a miniszterelnököt, hogy csak ott teszteljenek, ahol biztosítva lesz a mintavétel.

Hozzáfűzte: meg kell adni a lehetőséget azoknak, akik le akarják teszteltetni magukat.

Úgy véli, nem szabad veszni hagyni a fegyveres erők, az önkormányzatok és az önkéntesek eddig elvégzett munkáját, valamint az akció előkészítésére fordított anyagi és pénzügyi forrásokat sem.

Čaputová azt kérte, hogy a kormány értékelje át a kijárási tilalom feltételeit, és ne büntesse azokat az embereket, akik objektív okokból nem tudnak részt venni a tesztelésen.

Az elnök asszony az önkéntes alapú tesztelés mellett állt ki. Az állampolgárokat arra buzdította, hogy ha a községükben vagy a városukban biztosítva lesz a tesztelés, bátran éljenek a lehetőséggel az egészségük védelme érdekében.

Nem engedhetjük, hogy az állampolgárok százezrei bizonytalanságban maradjanak a tesztelés előtt. Fejezzük be az állampolgárok osztályozását azokra, akik megváltották a szabadságukat, és azokra, akiknek ez nem sikerült. Ez a végkifejlet jelen helyzetben megosztaná a társadalmat, és ez az utolsó, amire most szükségünk van"

– hangsúlyozta az államfő.

Hozzátette: a tesztelés eredménye mellett kiemelt jelentőséggel bír most az is, hogy összetartson az ország, és kiállja az előtte álló nehéz próbákat. Úgy véli, az országos teszteléssel annyit nyerhetünk, hogy időben széthúzzuk a vírus terjedését. "Tőlünk függ, hogy ki tudjuk-e értelmesen használni ezt az időt" – jegyezte meg.

Matovič: Ne féljenek, a kormány tudja, mit csinál

Matovič közösségi oldalán reagált Čaputová szavaira. A miniszterelnök azt írta, a kormány rendkívüli ülésén Jaroslav Naď védelmi miniszter arról tájékoztatotta, hogy csütörtök estig 4900 mintavételt végző csoportban a kisegítő alkalmazottakat tekintve teljes a létszám, de csak 63%-ukban teljes az egészségügyi szakemberek létszáma.

Továbbra is bízunk a szlovákiai egészségügyi dolgozókban, és hisszük, hogy számuk ma estig még jelentősen megnő, hogy azokon a helyeken se lesz szakember hiány, ahol jelenleg még ezt tapasztaljuk. Tegyünk meg ezért mindent!"

- jelentette ki.

Mutassuk meg, hogy a döntő pillanatokban fel tudunk sorakozni egymás mellett. Ellenkező esetben nem marad más hátra, mint a teljes lockdown, amit nyilvánvalóan senki sem szeretne. Ne féljenek, a kormány tudja, mit csinál, minden olyan lehetőségre felkészültünk, ami a hétvégi tesztelésen történhet"

- tette hozzá a miniszterelnök.

A lakosság tömeges tesztelésének első fordulójára e hét végén (október 31. – november 1.) kerül sor.

Kövesse facebook oldalunkat is!