cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. március 31., 18:53

Čaputová: Több, mint 660 ezer embert érint az elszegényedés Szlovákiában

Sok ember szociális helyzete súlyos Szlovákiában - mondta ma Zuzana Čaputová annak a kerekasztal-megbeszélésnek a végén, amelyen az árdrágulás kedvezőtlen hatásairól volt szó a szociálisan gyönge helyzetű csoportokra.

Čaputová
Fotó: TASR

A találkozón főként arról folytattak eszmecserét, mi módon lehetne az élelmiszerfölösleget jobban fölhasználni és a legsérülékenyebb csoportoknak eljuttatni.

A megbeszélésen Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter és az élelmiszerláncok, a kereskedelmi szövetségek, az élelmiszerbank, a katolikus segélyszolgálat és a vöröskereszt képviselői vettek részt.

Az elszegényedés főként a fiatalokat és a gyerekeket sújtja, továbbá a magányos nyugdíjasokat. Az árdrágulás miatt egy hatalmas, több, mint 660 ezer fős csoport néz szembe a szegénységgel, amelynek segítségre van szüksége. Biztosítani kell, hogy az élelmiszerfölösleg - főként a kereskedelmi láncoktól - a leghatékonyabb módon jusson el azokhoz, akiknek a leginkább szükségük van rá. Szükséghelyzetben vannak a háborús menekültek is Ukrajnából"

- mondta az elnöknő.

A legfőbb probléma az, hogy a segélyszervezetek önkéntes alapon működnek, nem tudnak megfelelőképp megbirkózni az elosztással, raktárgondjaik vannak, nincsenek szállítóeszközeik. Ezeket a hiányosságokat külföldön állami segélyekkel oldják meg, ami néhány százezer euró plusz kiadást jelent, miközben a támogatott szervezetek milliós tételekben juttatnak el élelmiszereket a rászorulóknak"

- tette hozzá Čaputová.

A kereskedelmi láncok, amelyeknél az élelelmiszerfölösleg 60-80 %-a létrejön, az esetleges büntetésektől tartva eddig féltek azt továbbadni. A mezőgazdasági miniszter szerint a problémák már a törvényhozás áprilisi ülésszakán orvosolhatóak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.