cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 7., 16:46
Frissítve: 2023. júl. 11. 07:49

Čaputová reméli, a NATO-csúcson Ukrajna reményt kaphat a tagságra, Zelenszkij garanciákat akar

Zuzana Čaputová köztársasági elnök úgy véli, a vilniusi NATO-csúcstalálkozón Ukrajna reményt kaphat a tagságra. Ukrajna újjáépítését nagy lehetőségnek tartja az államfő a szlovák vállalatok számára, és az országok közötti kiváló kétoldalú kapcsolatokról is említést tett.

Caputová-Zelenszkij - Pozsony, 2023.07.07.
Fotó: TASR

Kiemelte a közös védelmi projekteket is, például a lövegek fejlesztésére vonatkozókat. Erről azután beszélt Zuzana Čaputová, hogy pénteken találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki megköszönte Szlovákiának a támogatást, a humanitárius és a katonai segítséget.

Szlovákia azt akarja, hogy a szabályok, a nemzetközi jog, és ne a nyers erő elve határozza meg az országok közötti kapcsolatokat. Ezért támogatjuk az önök országát többféle módon - gazdasági, humanitárius, de katonai téren is. Önök - egy ki nem provokált agresszió áldozatai - joggal várnak támogatást tőlünk ahhoz, hogy megvédjék magukat"

- mondta Čaputová Zelenszkij elnöknek. Kiemelte a szlovák állampolgárok és civil szervezetek ukrán népnek nyújtott segítségét.

Čaputová elmondta, támogatja azokat a békekezdeményezéseket, amelyek egy igazságos békéhez vezetnek, tiszteletben tartva Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Kifejezte támogatását Zelenszkij békekezdeményezésével kapcsolatosan is, amelyet ígéretes megoldásnak nevezett az orosz agresszióval szemben.

Felhívta a figyelmet az ukrán nép szenvedésére, az áldozatokra, amelyeket naponta követel ez a háború.

Nem válhat számunkra megszokottá ez a tény"

- jegyezte meg az államfő.

Az elnök asszony kiemelte Szlovákia katonai segítségnyújtását és a kétoldalú együttműködést ezen a területen. Említést tett a további 16 darab Zuzana 2 típusú löveg gyártásáról szóló szerződésről, az első darabokat ezen a nyáron leszállítják.

Vállalataink közösen fejlesztenek új típusú löveget, együttműködnek a lőszergyártás terén, és cégeink részt vesznek az aknamentesítésében is Ukrajna területén"

- közölte.

Čaputová szerint az infrastruktúra fejlesztésével kell támogatni a még intenzívebb együttműködést.
Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij a jövő heti NATO-csúcstól konkrét lépéseket és pontos terminusokat remél. Nemcsak ígéreteket akar, hanem biztonsági garanciákat is Ukrajna számára egészen addig, amíg nem válik a katonai szövetség tagjává.

Ezt a szlovák államfővel való találkozást követő sajtótájékoztatón jelentette ki.

Úgy fogalmazott, szeretné, ha egységet látna a csúcstalálkozón, mert ebben van az erő. Rámutatott, hogy Ukrajna felvételével kapcsolatban jelenleg megválaszolatlan kérdések vannak a NATO-n belül.

Fontos megemlíteni, hogy még Svédország ügye sincs lezárva"

- mondta Zelenszkij tervezett törökországi látogatása előtt. Törökország blokkolja Svédország NATO-csatlakozását. Az ukrán elnököt péntek este várják Törökországba.

Hiányzik az egység, és ez veszélyt jelent a szövetségre"

– figyelmeztetett, és hozzátette, a NATO egysége fontos az egész világ biztonsága szempontjából. Figyelmeztetett, hogy Oroszország csak arra vár, hogy a szövetség gyengeséget mutasson.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.