2023. szeptember 21., 12:32

Čaputová és Pavel New Yorkban emlékeztek meg Szlovákia és Csehország önállósodásának 30. évfordulójáról

Szlovákia köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová cseh kollégájával, Peter Pavellel New Yorkban emlékezett meg a két ország önállósodásának 30. évfordulójáról, valamint a két ország ENSZ-csatlakozásáról.

caputová pavel
Zuzana Čaputová cseh kollégájával, Peter Pavellel
Fotó: Zuzana Čaputová Facebook-oldala

A szlovák államfő az eseményről a közösségi felületén tett közzé egy bejegyzést. Rajtuk kívül még a New York-i gálavacsorán több államfő, az Egyesült Államokban élő szlovák és cseh közösség vezetői is részt vettek.

Csehszlovákia története szorosan kapcsolódik Amerikához. A demokratikus hagyományaink is innen eredeztethetők. A Bohemian National Hall erre egy bizonyíték, ahol most is találkoztunk, és ami már száz éve New Yorkban a cseh és a szlovák kultúra fontos központjának számít”

— jegyezte meg Čaputová. A köztársasági elnök továbbá hozzátette, hogy ugyan Szlovákia és Csehország útja mint közös ország harminc évvel ezelőtt befejeződött, azonban nem a szétválást, sokkal inkább a barátságot és szövetséget ünnepelték.

Örömmel tölt el, hogy ezt az évfordulót úgy tudtuk ünnepelni, mint két független, demokratikus és nemzetközileg elismert ország”

– zárta gondolatait.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.