2021. november 29., 20:00

Čaputová és a jogállamiság

Szlovákia figyelemmel követi a jogállamiságról zajló vitát az Európai Unióban – válaszolta a magyar és a lengyel jogállamisággal kapcsolatos újságírói kérdésre Zuzana Čaputová államfő hétfőn Budapesten a V4-es államfők csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

„Köszönhetően a négy ország jó kapcsolatainak és a nyílt párbeszédnek olyan dolgokról is beszélhetünk, amelyekről nem egységes a véleményünk. Beszéltem ma a jogállamiság kérdéséről is. Tiszteletben tartjuk az egyes országokban zajló belpolitikai folyamatokat, de egyúttal figyelemmel követjük a jogállamiságról folytatott párbeszédet az Európai Unióban, az unió egyes szervei és tagállamai között” - jelentette ki az államfő.

Szerinte bármilyen témában lehet legitim párbeszédet folytatni, és szükség van arra, hogy ne kérdőjeleződjenek meg az unió alapértékei és jogi keretei, amelyekre épül.

Čaputová ismételten hangsúlyozta egy erős és egységes Európai Unió fontosságát, főleg amikor Európa számos válsággal néz szembe.

A kérdésre reagált Áder János magyar államfő is, leszögezve, hogy ebben a témában nincs szükség semmilyen közös fellépésre, mert szerinte semmi probléma nincs sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal.

A csúcstalálkozón részt vett Andrzej Duda lengyel államfő is, Miloš Zeman cseh államfő egészségi állapota miatt virtuálisan kapcsolódott be az államfők tanácskozásába.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.