2023. január 24., 20:40

Čaputová egyelőre nem lát okot arra, hogy eljárjon a kormányülésekre

Zuzana Čaputová államfő egyelőre nem lát okot arra, hogy eljárjon az ideiglenesen megbízott kormány üléseire. Hozzátette, hogy azokról a programpontokról előre tájékoztatást kap, amelyekhez a hozzájárulása szükséges a jogköreit csupán korlátozott mértékben gyakorló kormány számára.

Zuzana Čaputová  visszahívja és kinevezi a Heger-kormányt
Fotó: TASR

„A beleegyezésemet még a kormányülés előtt meg kell kapnia a kabinetnek. Előre ismertetik velem a programpontokat, és ha egyetértek azokkal, ha nem, a kormány ezt tudomásul veszi és aszerint jár el” – magyarázta Čaputová.

A megbízott kormány így fog működni egészen az előrehozott választásig.

Nem túl szerencsés helyzet. A kormánytól megvonta a bizalmat a parlament, és ebből az következik, hogy korlátozottak a jogkörei. Emiatt is beszéltem arról, hogy júniusi előrehozott választásra van szükség”

– jegyezte meg az államfő.

Emlékeztetett, hogy egyes jogköröket csak az ő jóváhagyásával gyakorolhat a kormány. „Nem teljesen igazak azok a spekulációk, hogy megkerülhetők bizonyos jogkörök, amelyeket most nem gyakorolhat a kormány. Ugyanis nem mindent lehet törvénnyel jóváhagyni a parlamentben, ám jelenleg csakis ez lenne az egyetlen lehetséges út, hogy a kormány komolyabb lépéseket tudjon megvalósítani” – jelentette ki az államfő.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.