2023. május 7., 16:48
Frissítve: 22:28

Čaputová döntött a folytatásról, magyar nemzetiségű miniszterelnöke lesz Szlovákiának

Zuzana Čaputová köztársasági elnök bejelentette, hivatalnokkormányt bíz meg az ország irányításával.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Mivel erre a lehetőségre fel volt készülve, a tervezett miniszterek neve már tisztázott számára. Azt pedig már vasárnapi beszédében megerősítette, Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke lesz a kormány miniszterelnöke, a többiek nevét a napokban jelenti be.

Az elnök világossá tette, a szakemberekből álló kormány követni fogja a társadalom ideológiai szerkezetét, liberális és konzervatív szakértők egyaránt részét képezik majd. Az új kormánynak a május 15-tel kezdődő héten nyújthatja át a megbízást.

"Először a politikai pártok elnökeit tájékoztatom a nevekről, majd a nyilvánosságot" - mondta az elnök. Kiemelte, csaknem fél év van hátra az előrehozott országgyűlési választások után létrejövő kormány kinevezéséig. Szerinte ez elég hosszú idő ahhoz, hogy a hivatalos kormány stabilizálja a helyzetet.

Hangsúlyozta, hogy az új kormány tagjainak kiválasztásánál a fő szempont a szaktudás volt. "Ugyanakkor kizárólag olyan személyek kerültek kiválasztásra, akik nem indulnak a következő parlamenti választáson. Vagyis az a cél, hogy a folyamatban lévő előválasztási versenyben ne részesítsék előnyben egyik politikai pártot sem" - tette hozzá. Egyúttal arra buzdította a politikusokat, hogy ne terjesszenek "dezinformációt a progresszív puccsról vagy az amerikai nagykövetségről és más hazugságokról".

Az elnök az egyetlen lehetséges lépésnek tartja az ügyvezető kormány kinevezéséről szóló döntést a múlt heti események után. "Eduard Heger miniszterelnök javaslatai nem változtathattak a döntésemen" - mondta. 

Sólymos László, a Szövetség párt Országos Tanácsának elnöke a közösségi hálón reagált Ódor lehetséges jelölésére."Az elmúlt három évben olyan személyek állították magukról, hogy a szlovákiai magyarságot képviselik az országos politikában, akik gyűlölködő populista politikájukkal azt érték el, hogy megosztották a közösségünket. Az elnök asszony döntésének köszönhetően a kormány élén a választásokig egy olyan szlovákiai magyar fog minket képviselni, akitől ezek az alantas praktikák távol állnak. Ódor Lajos Szlovákia egyik legismertebb és legelismertebb közgazdásza, országos szintű szaktekintély, a Híd kormányzása alatt lett a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, és több fontos szlovákiai gazdasági és politikai döntés meghozatalában is részt vett. Higgadt, megfontolt (szak)ember. Ebben a bonyolult politikai helyzetben az országnak pont erre van szüksége. 
Nehéz dolga lesz, munkájához ezért mindenekelőtt kitarást, türelmet, s persze sok sikert kívánok neki! 

Ódor Lajos januárban adott interjút médiacsaládunknak, akkor teljesen más témában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.