2023. június 16., 10:38

Čaputová: Az elmúlt esztendő az egyik legnehezebb volt

Zuzana Čaputová államfő szerint az elmúlt év az egyik legnehezebb volt azóta, hogy négy évvel ezelőtt elfoglalta hivatalát

Nem nyilatkozott az újraindulásáról
Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

A szlovák sajóügynökségnek adott nyilatkozatában a köztársasági elnök elmondta, hogy megbízatásának utolsó évében folytatni kívánja az ország szolgálatát, amely a kulturált, tisztességes, a társadalmat nem megosztani kívánó politikán alapul.

Az Ukrajnában zajló háború, az energiaválság, a rekordszintű infláció, mindez olyan helyzetet teremtett, ami kihatással volt valamennyi állampolgárra és súlyos döntéseket, reakciókat hozott. Ráadásul ennek a válságnak az idején folyamatos volt a belpolitikai válság is, ami a kormánykoalíció felbomlásához és az előrehozott választások kiírásához vezetett"

- jegyezte meg az államfő.

A választások szeptember végi időpontjáról szólva emlékeztetett rá, hogy erről a parlament döntött.

Én minden nyilvános fellépésemkor a korábbi, júniusi időpontot szorgalmaztam"

- tette hozzá.

Nem sajnálja, hogy a hivatalnokkormányt nem korábban nevezte ki.

Ez egyrészt lehetőséget adott a Heger-kormánynak olyan intézkedések elfogadására, amelyeket egy hivatalnokkormány akkor még nem tudott volna keresztülvinni, másrészt ez a kormány akkor lépett hivatalba, amikor már semmilyen egyéb alkotmányos lehetőség nem volt. Ez lehetővé tette, hogy nagyobb társadalmi támogatást kapjon, de a politikai erők többsége is elfogadta"

- vélekedett Zuzana Čaputová.

Arra a kérdésre, hogy jelölteti-e magát ismét az elnöki tisztségre 2024-ben, az államfő nem válaszolt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.