2024. február 16., 11:12
Frissítve: feb. 16. 16:15

Čaputová aláírta, de az Alkotmánybíróság elé terjeszti a Btk. módosítását

Zuzana Čaputová köztársasági elnök pénteken délelőtt bejelentette, hogy az Alkotmánybíróság elé terjeszti a sokat vitatott büntetőtörvénykönyv módosítását.

Zuzana Čaputová
Archív felvétel
Fotó: TASR

Egyúttal kérni fogja a törvény hatályának felfüggesztését az Alkotmánybíróság döntéséig. Ebben az esetben nem fog élni vétójogával.

Az Alkotmánybírósághoz való beadványom előfeltétele, hogy alá kellett írnom a módosítást, annak ellenére, hogy nem értek vele egyet, és ezért támadom meg a bíróságon. Ez azonban az egyetlen módja annak, hogy a módosítás hatásai még egy napig se lépjenek életbe"

- magyarázta az államfő.

Döntésének indoklásában kifejtette, hogy ezt a jogszabályt gyorsított eljárás keretében fogadták el a parlamentben, miközben a szakembereknek nem nyílt lehetőségük, hogy érdemben hozzászóljanak.

Az általa és az ellenzék által korábban felvetett észrevételeket és javaslatokat sem vették tekintetbe, és ennek már külföldön is visszhangja támadt, sőt az is fenyeget, hogy az EB felfüggeszti bizonyos összegek átutalását Szlovákiának.

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök szerdán (február 14-én) írta alá a büntetőjogi törvényt, és hat nappal a jóváhagyás után a módosítást átadták az elnöki hivatalnak. Egyúttal levelet küldött Čaputovának, amelyben az elévülési idő módosítását is javasolja, és ennek mértékét a bűncselekmény súlyosságától és a cselekményekért fenyegető büntetési tételektől függően javasolja.

Hlas-SD: Az államfő a politikát helyezte az emberek érdekei elé

Zuzana Čaputová államfő a Btk. esetében a politikát helyezte az emberek érdekei elé – reagált a Hlas-SD arra, hogy az államfő aláírta a törvénymódosítást, és az Alkotmánybírósághoz fordul miatta. A Hlas-SD szerint ezzel az államfő csatlakozott azokhoz, akik a lakosságot riogatják a módosítások miatt, és lehetetlenné tette, hogy a parlament esetleg tovább módosítsa az egyes rendelkezéseket, amelyekkel növelhetné az emberek biztonságérzetét.

Az államfő ezzel lehetetlenné tette, hogy a parlament esetleg tovább módosítsa az egyes rendelkezéseket, amelyekkel növelhetné az ellenzék által folyamatosan rémisztgetett és félrevezetett emberek biztonságérzetét. A Hlas-SD ezért aktívan fellép annak érdekében, hogy a törvények megvédjék az embereket, biztonságban érezzék magukat és nagyobb bizalommal legyenek a saját államuk iránt”

– közölte a párt állásfoglalását Karolína Ducká szóvivő.

A Hlas-SD azt állítja, hogy az államfő egyetért a büntetőjogi módosításokkal. „Annak ellenére, hogy többször kijelentette, újratárgyalásra visszaküldi a parlamentbe a Btk. módosítását, úgy döntött, hogy aláírja. Az emberek ezt csak úgy értelmezhetik, hogy az államfő egyetért ezzel a módosítással” – szögezte le a párt.

Samuel Migaľ, a Hlas-SD képviselője kijelentette, az államfő a nyilatkozataival egyértelműen az ellenzéki pártok oldalára állt, másrészt pénteki döntése alapján egyetért a törvénymódosítással.

Kolíková: Az Alkotmánybíróság az egyetlen út a Btk-módosítás megállítására

A Btk-módosítás által bevezetett változások leállításának egyetlen módja az volt, hogy az államfő az Alkotmánybírósághoz fordul – jelentette ki Mária Kolíková, az SaS képviselője. A párt helyesli, hogy Zuzana Čaputová aláírta a törvényt, és a taláros testülethez fordul miatta. Ha megvétózta volna a módosítást és az visszakerül a parlamentbe, az Alkotmánybíróságnak nem maradt volna ideje arra, hogy a hatályba lépése előtt döntsön róla.

Az egyetlen lehetőség a törvény megállítására minél hamarabb Alkotmánybírósághoz fordulni”

– hangsúlyozta Kolíková, ezért egyetért az államfő döntésével. Szerinte a módosításnak olyan sok buktatója van, hogy ez elegendő lesz a hatályba lépésének felfüggesztéséhez, sőt a módosítások megszüntetéséhez.

Kolíková abban is egyetért az államfővel, hogy nem létezik semmilyen jogi akadály, ami miatt az Alkotmánybíróság ne foglalkozhatna a beadvánnyal. Még akkor sem, ha a módosítás esetleg nem jelenik meg addig a törvénytárban. Kíváncsian várja, hogy a törvénytárban való megjelenés a szokott módon történik-e majd, vagy pedig hátráltatni fogja a kormány. Itt arra is felhívta a figyelmet, hogy mennyi ideig eltartott, amíg Robert Fico (Smer-SD) kormányfő aláírta a parlament által elfogadott Btk-módosítást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.