2021. március 2., 18:23

Čaputová: A Szputnyik felhasználása nem a bátorság megnyilvánulása

A Szputnyik V orosz vakcina felhasználása nem a bátorság megnyilvánulása és nem diplomáciai siker. Inkább annak a jele, hogy lemondunk azokról a szabályokról, amelyek az emberek lehető legnagyobb biztonságát garantálják – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő. Szerinte a Szputnyik vakcinák megvásárlása után az a kérdés, rontotta-e ez az ország esélyeit arra, hogy európai uniós partnerei regisztrált oltóanyagot kölcsönözzenek Szlovákiának.

Fotó: TASR
Hetek óta hallgatjuk a felhívásokat, hogy a vakcinákkal ne játsszunk geopolitikai játékot, és erre a Szputnyik V látványos fogadtatásának vagyunk tanúi”

- jegyezte meg az államfő. Szerinte a megoldás egyszerű: be kell jegyeztetni az orosz vakcinát az Európai Gyógyszerügynökségnél, és a ŠÚKL is elküldhetné a rendelkezésére álló dokumentációt.

„Természetesen az élet védelme mindenféle politikai vita és érv felett áll. Azonban rendkívüli helyzetekben is meg lehet tenni bizonyos lépéseket oly módon, hogy ne verjük szét a kormánykoalíciót, ne alázzuk meg az ellenkező nézeteket vallókat, ne ingassuk meg az emberek bizalmát az oltásban, és ne gerjesszünk újabb társadalmi konfliktust” - jelentette ki az államfő.

Zuzana Baťová, a ŠÚKL igazgatója a találkozó után leszögezte, nagyon kockázatosnak tartja a nem regisztrált és nem ellenőrzött Szputnyik V-vel való oltást. Az intézet egyelőre nem kapta meg a vakcinával kapcsolatos szükséges dokumentációt, hogy meggyőződhessen annak minőségéről és biztonságosságáról. Ez rendhagyó helyzet, ilyen még nem fordult elő a gyógyszerellenőrzési intézet történetében, jelentette ki Baťová.

Čaputová azt is elmondta,

tiszteletben tartja azok döntését, akik a Szputnyikkal olttatják be magukat, de nem fog buzdítani az orosz vakcina tömeges felhasználására. Ennek oka, hogy a vakcina nem ment át a szokásos, nemzetközileg elfogadott ellenőrzési folyamaton, amely szavatolná a biztonságos használatát.

Az államfő emlékeztetett, hogy az egészségügyi miniszter jóváhagyása az orvosokra hárítja a felelősséget a nem kívánt mellékhatások miatt. „Az orosz vakcina esetében nincs semmilyen felelős személy, aki garantálná a biztonságosságát” - jelentette ki az államfő.

Az oltást továbbra is a normális élethez való visszatérés egyetlen útjának tartja, viszont nem erősíti az emberek bizalmát, ha egy regisztrálatlan vakcinával bővül a kínálat.

„A bizalmat csak a világos és szakmailag előkészített oltási menetrend, az egyszerű bejelentkezési rendszer, egy egységes oltási tartaléklista, és a biztonságos oltóanyagok növelhetik” - tette hozzá Čaputová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások