cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. november 3., 20:33

Čaputová: A Skóciában tanuló diákok öregbítik Szlovákia hírnevét

A Skóciában tanuló szlovák diákok öregbítik a Szlovák Köztársaság hírnevét. Ezt Zuzana Čaputová államfő jelentette ki Edinburghben, miután néhány itt tanuló, szlovákiai hallgatóval találkozott. Az eseményről a hivatalos közösségi oldalán számolt be.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR/AP

"Beszélgettem velük arról, miből élnek, mivel foglalkoznak, mi teszi boldoggá, illetve mi aggasztja őket. Arra a kérdésre, hogy hazatérnek-e, nem adtak túl vidám választ.

Többségük inkább külföldön maradna, csak egy kisebb csoport fontolgatja komolyan a hazatérést. Ennek oka nem csak a fizetés összege és a számos juttatás, amelyet Skócia kínál nekik. Többen az intoleranciával, a dezinformációk túl nagy hatásával és a törékeny politikai helyzettel indokolták a döntésüket. Az itteni általános légkör egyáltalán nem csábítja őket arra, hogy feladják a külföld által kínált életkörülményeket"

- figyelmeztetett Čaputová.

Az elnök asszony hozzáfűzte: régóta ismerjük az "agyelszívás" problémáját, de még mindig nem találtunk rá hatékony megoldást. Szerinte elsősorban a társadalmi békét kellene megteremteni, hogy a fiatal, tehetséges emberek haza akarjanak térni Szlovákiába.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.