2020. december 1., 09:00

Čaputová: A jogállamisági vitában a teljes szlovák kormány osztja az álláspontomat

Az Európai Unió (EU) költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos szlovák álláspont egyértelmű, és azt egységesen osztja az egész kormány, valamint minden közjogi méltóság. Ezt egy hétfői bejegyzésében írta Zuzana Čaputová államfő, miután egyeztetett Věra Jourovával, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökével.

Fotó: TASR

Jourová a Lengyelország és Magyarország képviselőivel folytatott aktuális tárgyalásokról tájékoztatta az elnök asszonyt. Utóbbi két tagállam blokkolja az EU hosszú távú költségvetése és a koronaválság utáni helyreállítási terv elfogadását. Összesen 1,8 billió euróról van szó. A tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre, több megoldás is játékban van. Čaputová szerint minden attól függ, a két ország hajlandó-e olyan utat választani, amely a legkevésbé károsítja a többi tagállamot.

A V4 szövetség, amelynek Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal együtt a tagjai vagyunk, négy szuverén ország szövetsége. Az álláspontunkat olyan ügyekben hangoljuk össze, amelyekben egyetértünk. Ha valamiben nem jutunk közös nevezőre, egyénileg lépünk fel, ahogy ebben az esetben is"

– hangsúlyozta az államfő.

Az elnök asszony szerint az Európai Unióban a felelősség nem választható el a tagságból következő előnyöktől. "A független igazságszolgáltatás, a média pluralitása, a korrupció elleni harc, a fékek és ellensúlyok működő rendszere azok az elvek, amelyekre az európai közösség épül" – tette hozzá.

Magyarország és Lengyelország megvétózta a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó, hétéves költségvetésről szóló megállapodást, valamint a helyreállítási tervet is. A lépést a források felhasználását a jogállamisági feltételekhez kapcsoló, újonnan bevezetett mechanizmussal indokolták.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Hozzászólások

Fehér István 2020. 12. 01., k - 16:57

Azért van annak egy diszkrét bája, hogy azok beszélnek, de inkább pofátlanul okoskodnak a "jogállamiságról", akiknek a legkevésbé sem kellene! Nem Magyarországon és nem Lengyelországban gyilkolnak újságírót, nem Magyarországon és nem Lengyelországban veszik el adófizetők állampolgárságát nemzetiségi alapon a saját alkotmányukkal is szembe menve! És nem Magyarország de még csak nem is Lengyelország jogrendje épül a beneši dekrétumokra! Az embernek ezektől tényleg felfordul a gyomra...