Büntetőeljárás indul Dušan K., volt különleges ügyész ellen

Frissítve: 01:57
2021. június 16., 10:45
ma7 | TASR

Büntetőeljárás indulhat Dušan K. volt különleges ügyész ellen.

Dušan Kováčik
Fotó: TASR

A Dušan K. ellen az általa felügyelt ügyek között öt olyat talált az ügyészség, amely felveti a hivatali jogkörrel való visszaélés bűntettét.

Négy másik ügyet is vizsgálnak – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Dalibor Skladan, a Főügyészség (GP) szóvivője. Maroš Žilinka főügyész utasítására 64 olyan büntetőügyet vizsgáltak meg, amelyeket Dušan K. felügyelt.

Öt büntetőügyben indokolt büntetőeljárás indítása közfeladatot ellátó személy hivatali jogkörrel való visszaélésének bűncselekménye miatt. Négy másik büntetőügyben a Különleges Ügyészi Hivatal megállapítása szerint más büntetőügyek keretében kell értékelni a különleges ügyész által folytatott eljárást

- magyarázta Skladan.

Hozzátette, hogy

a büntetőügyeket a Főügyészség bűnügyi osztálya és a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) vizsgálta.

38 büntetőügyben nem találtak eljárási hibát. Két ügyben olyan hiányosságokat találtak, amelyek nem voltak hatással a büntetőeljárás alanyainak jogaira és a határozat jogszerűségét. Két büntetőügyben alapvető hibákat állapítottak meg, de a törvényes határidők lejárta miatt nem lehet jogorvoslatért folyamodni

– tájékoztatott Skladan, és hozzátette,

egy büntetőügyben a volt különleges ügyész nem döntött az egyik gyanúsított ügyében, és a büntetőeljárást ennek a megállapításnak az alapján szüntette meg a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze. 12 folyamatban lévő büntetőügyben az eljárások elhúzódását állapították meg.

A főügyész utasítására felülvizsgálják azokat a büntetőügyeket is, amelyekben a volt különleges ügyész járt el, és amelyekben ejtették a vádat, vagy a büntetőeljárást vádemelés nélkül megszüntették

- tette hozzá Skladan.

A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze április 20-án vádindítványt nyújtott be a bíróságra Dušan K. ellen, akit bűnszervezet létrehozásának és támogatásának bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolnak. Dušan K.-t 2020 októberében őrizetbe vették. Miután meggyanúsították, lemondott különleges ügyészi funkciójáról.
Március végén újabb büntetőeljárás indult Dušan K. ellen kenőpénz elfogadása miatt. A gyanú szerint 50 ezer eurót fogadott el Peter K. üzletembertől. A kenőpénz egy büntetőügyhöz kapcsolódik, amely az Országos Rendőr-főkapitányság speciális rendőrségi tevékenységek hivatala volt igazgatója, Jozef R. ellen folyik.

Kövesse facebook oldalunkat is!