magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2020. július 13., 17:42

Büntetőeljárás indul az eredeti Gorilla felvétel megsemmisítése miatt

A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást indított a gorilla ügy által készített eredeti felvétel megsemmisétésével kapcsolatban. A TASR hírügynökségnek Michal Slivka, a legfelsőbb rendőrség elnökségének a szóvivője nyilatkozott.

Gorilla-ügy_trnka
Fotó: TASR

A Politikai Foglyok Világszövetsége tavaly októberben büntetőpanaszt nyújtott be, mert az eredeti felvételt megsemmisítették. Az indítványukat a köztisztviselői hatalommal való visszaélésének a gyanúja, illetve az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt terjesztették be.

A szervezet tagjai azt szeretnék, ha ez az ügy rendesen ki lenne vizsgálva, és ne nekik kellene a törvényességet védeniük az erre hivatott intézmények helyett. 

A felvétel alapján, a Penta pénzügyi csoport részvényese, Jaroslav Haščák és más politikai szereplők a 2005 és 2006-os állami juttatásokról egyeztettek. Haščák és a Penta tagadja, hogy ilyen felvétel egyáltalán létezett volna.

A felvételt a titkosszolgálat egy  bírósági döntésre hivatkozva megsemmisítette. A rendőrség a felvétel másolatát 2018-ban foglalta le Marián Kočner birtokában, akit Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával vádolnak.

A felvétel hitelességét a médiának a Gorilla ügyet akkor kivizsgáló nyomozócsoport vezetője Lukáš Kyselica is megerősítette, de az eredetiség bizpnyításához szükség volna az eredeti felvételekre.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.