magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. április 9., 11:10

Bumerángtörvény: 4433 szlovák állampolgárt sújtott az alkotmánysértő jogszabály

Az állampolgárságról szóló törvény 2010. július 17-től hatályos módosításától  2023. április 5-ig 4433 szlovák állampolgár vesztette el szlovák állampolgárságát amiatt, mert felvette egy másik ország állampolgárságát.

szlovák állampolg
Illusztráció
Fotó: Archív felvétel

Ezt az alkotmánysértő módosítást még Robert Fico akkor leköszönő első kormánya terjesztette a parlament elé, azzal a szándékkal, hogy kihúzza a magyar kettős állampolgársági  törvény "méregfogát".

A törvény azonban elsősorban azokat a szlovákokat sújtotta, akik különböző okból felvették egy másik ország állampolgárságát. A legtöbben (1030-an) azért veszítették szlovák állampolgárságukat, mert megszerezték  a cseh állampolgárságot.

Érdekes az a lista, amely az így sújtottak új állampolgárságát mutatja: német - 1020; osztrák - 692; brit - 459; amerikai - 241; magyar - 161; svájci - 132; ausztrál - 115; norvég - 89; holland - 75; kanadai - 71; ír - 70; svéd - 56; olasz - 53; belga - 52; francia és luxemburgi - 23-23; finn - 19; dán - 13; spanyol - 9; kínai - 6; lengyel és új-zélandi - 5-5; orosz - 4; izlandi - 3; ukrán - 2; izraeli, szerb, szlovén, horvát és szingapúri 1-1.

A Szlovák Alkotmány ugyan kimondja, hogy senki sem fosztható meg erővel szlovák állampolgárságától, de a taláros testület képtelen volt erről a törvényről véleményt megfogalmazni. 2022 áprilisától hatályos ennek a módosított törvénynek egy újabb módosítása, amely valamelyest enyhít a korábban érvényes jogszabály szigorán, de végrehajthatóságát számos bonyolult feltétel nehezíti.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 04. 10., h - 23:55

És tegyük hozzá a beneši dekrétumokat is, amelyek létezése a fényességes nyugaton a lőtéri kutyákat sem érdekli. Az EU -ban minden és mindenki fontosabb az európai őshonos kisebbségeknél, akiket valahogyan senki sem akar észrevenni! De nagyon fontos a migráns horda hivatalos iratok nélküli beengedése millió számra. És a politikai csúcsvezetésnek az sem baj, hogy gyilkolnak, terrorizálják Európa szerte az egyébként őket is eltartó polgárokat, meg az sem zavar senkit, hogy nem dolgozni, hanem jól élni jöttek ide! Mindezekért Merkel és társai soha az életben nem fognak felelni! Folytathatnám a szivárványos össze-vissza "kisebbségek" fene tudja milyen jogaival, de a tisztességes keresztény ember gyomra felfordul már attól, ami az EU-ban évek óta zajlik a szemünk láttára, hogy a nagy politika alakítói totális idiótáknak tekintik a becsületes embereket! Folytassuk az ukrajnai háborúval....?