2021. március 24., 16:53

Bukovszky: Nem feledkezhet meg a kisebbségekről a helyreállítási terv

Nem feledkezhet meg a Szlovákiában élő kisebbségekről a helyreállítási terv. Bukovszky László, a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, megérti, hogy a terv elsődleges célja Szlovákia megújítása, de leszögezte: a kisebbségek nyelvi jogai nem elhanyagolhatók, különösen, ami ha a közigazgatás digitalizálásáról van szó – tájékoztatta szerdán a TASR hírügynökséget Kovács Zoltán, a kormánybiztosi iroda titkárságvezetője.

Fotó: TASR
Üdvözlöm, hogy a kisebbségi oktatás reformjával is részletesen és magas színvonalon foglalkozik a helyreállítási terv, de a digitalizálás során megfeledkeztek a kisebbségről"

– mondta Bukovszky.

Észrevételeit közölte Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszterrel és Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős miniszterrel.

Hozzátette: bízik abban, hogy figyelembe veszik a kifogásait.

A kisebbségi nyelvi jogok hatékony érvényesítése céljából Bukovszky felvette a kapcsolatot a beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) illetékeseivel.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint az elmúlt években sikerült – főleg az önkormányzatoknál - elérni, hogy a hivatalos nyomtatványok részben kétnyelvűek legyenek, és történtek ez ügyben előrelépések az államigazgatás terén is.

Bukovszky kijelentette,

nem lehet megengedni, hogy a digitális platformra való áttéréssel a nemzeti kisebbségek elveszítsék azt az alkotmányos jogukat, hogy anyanyelvükön kommunikálhassanak a hivatalos ügyek intézése során.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.