2021. szeptember 23., 11:07

Budapesten elkezdődött a demográfiai csúcs - a jövő a fiatalok kezében van

Novák Katalin köszöntőjével és a történelmi egyházak vezetőinek áldásával kezdetét vette a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs. "A kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa" - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében csütörtökön a Várkert Bazárban.

Demográfiai csúcs
Fotó: MTI

Novák Katalin kiemelte: a kormány 2010 óta lehetőségének, feladatának és kötelességének érzi, hogy a családokért dolgozzon, és abban a helyzetben van, hogy az emberektől jelentős felhatalmazást kapott ehhez.

A demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, azokat meg lehet változtatni

- mondta, hangsúlyozva: a jövő a fiatalok kezében van.

Novák Katalin úgy fogalmazott:

gyermek nélkül nincs jövő, magyar gyermek nélkül nincs magyar jövő.

A miniszter szerint a "demográfiai tél" nemcsak Magyarországon, hanem a fejlett világ egészében súlyos probléma, ezért összefogásra és a demográfiai csúcshoz hasonló találkozókra van szükség.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy a magyar nyelvben a magyar kultúrán keresztül benne van a család kiemelt szerepe, a családközpontúság.

A testvér szó jelentésében benne van, hogy "egy testből, egy vérből valók vagyunk", a feleség szó azt takarja, hogy a férfi nő nélkül, illetve a nő férfi nélkül csak félember, és akkor válnak egésszé, ha egymásra találnak; az erdélyi csángók pedig ha valaki gyermeket vár, azt mondják, hogy jövője van

- fejtette ki a miniszter.

Vucic: amikor demográfiáról beszélünk, akkor a túlélésről beszélünk

A demográfia kérdése a legfontosabb politikai kérdéssé válik, és ha demográfiáról beszélünk, akkor a túlélésről beszélünk - jelentette ki a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön.

Vucic elmondta, hogy a legutóbbi csúcstalálkozóból a szerb kormány nagyon sokat tanult, és több intézkedést is bevezetett, amelyeket a magyar példából merített. Elmondta azt is, hogy már láthatóak ennek eredményei, de ez nem az a terület, amelyen azonnali eredmények várhatóak.

Kitért a magyar-szerb kapcsolatokra, s úgy fogalmazott, hogy sok energiát fektettek a két ország viszonyának javításába. Aleksandar Vucic azt mondta: Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek nem volt könnyű dolga, de volt elég bátorsága ahhoz, hogy kiváló kapcsolatot építsen ki a szerbekkel. Egy példával érzékeltette a két nép kapcsolatainak megváltozását; arról beszélt, hogy 10-15 éve, ha Magyarország bármilyen sportágban játszott, akkor a szerbek mindig az ellenfélnek szurkoltak, de jelenleg bárkivel is játszik Magyarország, "mi biztos, hogy a magyaroknak fogunk szurkolni", és ez a szerbek túlnyomó többségére igaz.
Lesznek, akik kinevetnek ezért, de ez tökéletes példája annak, hogy hogyan lehet az emberek kötődését megváltoztatni, az emberek közötti kötődéseket helyrehozni

 - szögezte le Vucic.

A demográfia terén szintén egy példához folyamodott és arról beszélt, hogy

ha valaki a közösségi médiában a kutyájáról oszt meg fotót, sokkal több lájkot kap, mintha a gyerekéről osztana meg felvételt. "Nézzék meg! Ellenőrizzék le! Próbálják ki!"

- nyomatékosította a szerb elnök, aki szerint mára már nem komilfó gyermekekről, családi értékekről beszélni, mert ezzel mások értékeibe gázolhatunk, ehelyett arról illik beszélni, hogy az ember milyen frizurát csináltatott a kutyájának.

Lehet ezen is nevetni, de szerintem egyáltalán nem vicces, hogy ebbe az irányba tartunk

 - fogalmazott a szerb államfő.

Szerbiai választások
Fotó:  MTI

Vucic úgy véli, "a liberális politikai marxizmus" arra készteti az embereket, hogy olyan dolgokra figyeljenek, amelyek megváltoztatják az életük egy részét, de ezzel egy másik részét elveszítik.

A jogállamiságra is kitért, amely szerinte olyan kérdéssé vált, amellyel a fegyelmezetlenkedőket meg lehet regulázni. S ha azon a téren teljesülnek az elvárások, akkor a következő téma a klímaváltozás elleni küzdelem, amely valóban Szerbia és Magyarország számára is jelentős kérdés, "de tényleg fontosabb ez, mint a népesedés, mint a demográfia, a nemzetek jövője?" - fogalmazott Vucic.

Van bármi, ami fontosabb, mint a gyermekeink?

- tette fel a kérdést a szerb államfő, aki szerint a klímaváltozás is olyan témává vált, amellyel meg lehet fegyelmezni a renitenskedő országokat.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!