2021. november 2., 16:30
Frissítve: 14:20

Búcsúznak az egy- és kétcentesek? Jövő júliustól kerekítve adnak vissza a pénztárosok

A parlament mai ülésén a képviselők jóváhagyták azt a javaslatot, mely szerint jövő júliustól öt-, illetve tízcentre kerekítve adnak vissza a szlovákiai pénztárakban.

eurócent
Fotó: unsplash.com

2022 júliusától korlátozzák az egy- és kétcentesek forgalmát. Bár a korábbi tervekkel ellentétben az érméket nem vezetik ki teljesen a forgalomból, de jelentősen csökken a szerepük. A parlament ugyanis ma elfogadta azt a törvénymódosítást, melynek értelmében jövő júliustól már kerekített összegeket kapunk vissza a pénztáraknál. A törvénymódosítás ötletgazdái azt remélik, ezzel fokozatosan csökken az egy- és kétcentesek lakossági forgalma. 

Azt ígérik, a kerekítés sem a kereskedőkre, sem a vásárlókra nézve nem jár hátránnyal.

A gyakorlatban egyrészt a kerekítés ismert szabálya érvényesül majd. Például egy 3,66 eurós vásárlásért 3,65 eurót fizetünk majd, ahogy 3,64 eurósért is. A törvény szövegezése igen kétértelműre sikeredett. Mégis, az alapján úgy tűnik, hogy a rendelkezés értelmében a kerekítés klasszikus szabályai érvényesülnek majd. A 3,64 és a 3,66 eurós összeg is 3,65-re lesz kerekítve, a 3,62 eurós végösszegből pedig 3,60 euró lesz, ahogy a 3,68-ból 3,70. 

A bankkártyás fizetéseket nem érinti a változás, továbbra is a pontos összeget veszik le a számláról. 

A nemzeti bank tájékoztatása szerint nem kell áremelkedéstől félnünk. Hasonló helyzet már egyszer előfordult, 2003-ben a tíz- és húszfilléres érmék kivezetésekor. Áremelkedés akkor sem volt tapasztalható, így ilyesmitől most sem kell tartani - állítják.

A beterjesztők szerint számos pozitív hatása lesz az új rendelkezésnek. Egyrészt csökkennek a vállalkozók költségei, ezentúl nem kell az egy- és kétcentesek banki beváltása miatt fizetniük, ráadásul környezetkímélő hatása is lesz annak, hogy kevesebb érmét kell előállítani, csomagolni és szállítani. 

Az egy- és kétcenteseket az elmúlt években több európai állam is kivezette. Ma már Finnországban, Hollandiában, Belgiumban, Írországban és Olaszországban sincsenek forgalomban.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy az egy- és kétcentesek forgalomban maradnak, továbbra is érvényes fizetőeszköznek számítanak. Azt egyelőre nem tudni, megtiltják-e majd, hogy a pénztáros egy- és kétcentesek használva fizesse ki a visszajárót. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.