2020. március 18., 19:01

Branislav Gröhling szerint az iskolaév június 30-ig tart

Az új iskolaügyi miniszter, Branislav Gröhling (SaS) azonnali online krízis stábot rendelt el, amint átvette új kinevezését. Az ülésen eldől majd, a Szlovák Köztársaság Központi Válságstábjának javaslatára, melyek lesznek az új érettségi, felvételi és a beíratások időpontjai is.

Képünk illusztráció!
Fotó: shutterstock
Mikorra várhatóak az érettségik?

Az új miniszter a kialakult helyzethez mérten tud információkkal szolgálni az érettségik elhalasztásával, illetve megtartásával kapcsolatosan. A legfőbb feladatuknak tartja a diákok, a tanárok és a szülők egészségének megóvását. Természetesen az is fontos, hogy az érettségiző diákok sikeresen befejezzék középiskolai tanulmányaikat a következő hónapokban.

Ha az érettségi vizsgákat elhalasztják, akkor minden bizonnyal tolódnak majd a felvételi vizsgák is, valamint az írásbelik is, amelyek a felvételt biztosítják a középiskolákba, illetve az egyetemekre.

Gröhling elmondása szerint amíg a korlátozások továbbra is érvényben lesznek az egyetemeken, szeretné megszólítani a Szlovák Rektori Konferencia képviselőit, hogy tegyék későbbre a felvételi vizsgák időpontjait.

Az alapiskolák kilencedikes osztályos tanulóinak Monitor tesztjei kivitelezése sokkal egyszerűbb. Az időpont eltolása az egyik megoldás, de ha ez nem történne meg, Gröhling azt is megkockáztatná, hogy ebben az évben eltörölnék a Monitort. Úgy gondolja, hogy a középiskolák igazgatói a Monitor 9-es tesztelés nélkül is képesek lesznek érdemben véghez vinni a felvételi vizsgákat.

Az iskolaév a megszokott időben ér véget

Gröhling szerint nem kellene hamarabb bezárniuk az iskolákat, mint június vége. Idén is június 30-án ér véget a tanítás, mint minden évben, de nyilvánvaló akadályokra lehet számítani, amelyeket együttes erővel megoldanak majd – állítja a miniszter.

A felvételi vizsgák kitolása egész Európára nézve

Ha a krízishelyzetet meghosszabbítják az új miniszter meggyőzné az EU oktatás és nevelés biztosát, Mariy Gabrielt, hogy szólítsa fel az Európai Unió egyetemeit, a jelenlegi helyzetre való tekintettel rendeljék el a diákok későbbi felvételét.

A miniszter elmondta, hogy számos szlovákiai diák tanul külföldi egyetemeken is, és a meghosszabbított krízishelyzet miatt lenne szükség a felvételi vizsgák későbbi időpontjaira. Ugyanakkor a szlovákiai diákok az EU-n kívül is tanulnak, mint például Nagy-Britanniában, Norvégiában vagy Svájcban. Ha ezek az országok nem tesznek sajátos óvintézkedéseket ezzel kapcsolatban, a miniszter felveszi a kapcsolatot az országok iskolaügyi minisztereivel, és kiegészítő időpontokat kér az egyetemi és főiskolai felvételekre vonatkozóan.

Juttassuk haza diákjainkat

A szlovákiai diákok közül sokan még most is külföldön tartózkodnak ERASMUS vagy egyéb csereprogram keretében. A krízishelyzetre való tekintettel azonban vagy nem tudnak hazajutni Szlovákia területére, vagy a határokon ragadtak.

Gröhling elmondta, hogy a külügyminisztériummal karöltve értesítik majd a külföldön tanuló diákokat és szüleiket, valamint biztosítják számunkra a hazautazást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.