Bővebb terjedelemben, színes kivitelben megjelent a Carissimi 2020/1. száma

2020. március 15., 19:10
ma7

A tartalomból: Major Árvácska jegyzete egy, három „beteg” művészt bemutató tévéműsor hatására született.

Dr. Kiss László tollából megismerhetünk egy 18. századi polihisztort, Torkos J. Jánost, aki 250 éve hunyt el Pozsonyban. A szerzővel születésnapi beszélgetés is készült Tisztán tartani a lábnyomokat címmel. Közöljük Magyar Adél Az értelmi fogyatékos személyekről alkotott kép változásai a 19. századi Magyarországon című tanulmányának II. részét.

Mi jut eszébe erről a szóról: fogyatékosság? A kérdésre Horváth Péter László ismeretterjesztő írása keresi a választ. Mostani számunkban a cikk első része olvasható. Petri Gábor nagy-britanniai és magyarországi tapasztalatok alapján értelmi sérült és autista embereknek az érdekvédelmi szervezetekben való részvételét vizsgálja.

Dunkel Nepomuk Norbert Kirekesztve, összekeverve című írásában az integrált és szegregált oktatás előnyeit és hátrányait taglalja. Beszámolunk arról, hogy a Pető Intézet munkatársai Komáromban konduktív pedagógiai fejlesztéseket tartottak. „Soha nem adjuk fel” – mondják a Havlík szülők Udvardon, akik minden megtesznek mozgássérült fiuk fejlesztéséért.

Egy befogadó társadalomért dolgoznak – bemutatjuk a Kézenfogva Alapítványt. Bostoni teadélután, avagy hogyan védjük meg érdekeinket – Hóka Tímea egy amerikai csereprogram során szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasókkal. Beszámolunk a hetedik budapesti fogyatékosságtudományi konferenciáról, melynek a hatalom és a fogyatékosság közti kapcsolat volt a témája.

Paragrafus című rovatunkban Zuzana Stavrovská fogyatékosságügyi biztos olvasói levélre válaszol. Dr. Kovács Mária neurológus a gerinceredetű izomsorvadásról és egy, már nálunk is törzskönyvezett kezelési lehetőségről ír. Tájékoztatunk a Carissimi Nonprofit Alap 2019. évi tevékenységéről, Sztakó Zsolt pedig Greta Thunberg klímavédelmi aktivistáról írt jegyzetet. Mostani számunkban is van magyar–szlovák és szlovák–magyar szójegyzék. A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthető a www.carissimi.sk honlapról.

Kövesse facebook oldalunkat is!