Bős–Nagymaros kérdése ismét terítékre kerülhet

2020. augusztus 15., 14:28
ma7 | TASR

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter szeretne egy új tárgyalási alapot beterjeszteni a kormány elé a Bős-nagymarosi vízlépcső ügyében.

Ján Budaj
Fotó: TASR
Ján Budaj környezetvédelmi miniszter

Mint ismeretes a szlovák fél 1992-ben önkényesen elterelte a Duna fő irányát, miután a magyar fél 1989-ben leállította a nagymarosi vízlépcső megépítését.

Ján Budaj pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett a Hágai Nemzetközi Bíróság 1997-ben hozott döntésére, melynek értelmében a két országnak megoldást kell találnia a viszály rendezésére.

A tárcavezető szerint az egyik első lépés a folyó mindkét oldalán levő közös természeti értékek megóvása lenne. Budaj szeretné elérni, hogy a bősi vízerőműért felelős kormánybiztos a továbbiakban a környezetvédelmi minisztérium hatáskörében tevékenykedne. Jelenleg még a közlekedési tárca alá tartozik.

A környezetvédelmi minisztérium vízügyi osztálya egy új vízgazdálkodási politika kidolgozásába fogott. Ennek vezetője, Roman Havlíček kifejtette, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítanának a Dunára. A tervezetet várhatóan jövőre mutatnák be. Az osztályvezető reményei szerint az egész Duna rendszerét érintené a tervezet, beleértve a nemzetközi kérdéseket is.