2021. december 22., 15:56

Boris Kollár kiáll a mentősök követelései mellett

A parlament elnöke, Boris Kollár (Sme rodina) kiáll a Szlovákiai Mentősök Kamarája (SKZZ) által megfogalmazott követelések mellett. 

Boris Kollár
Fotó: TASR

A témát a koalíciós tanácson is fel akarja hozni. Boris Kollár szerdán találkozott a mentősök képviselőivel.

Meghallgattam a követeléseiket és teljes mértékben megértem őket. Sajnálom, hogy 2500 embernek nincs olyan státusza, mint az orvosoknak. Ezekről az emberekről nem gondoskodtunk sem fizetés, sem nyugdíj tekintetében

- mondta Kollár, aki hozzátette, meggyőződése, hogy a koalíciós partnerek megértik a mentősök igényeit.

A házelnök szerdán Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel is szeretne beszélni az egészségügyi szakemberek 350 eurós jutalmazásáról. Kollár szerint

ezzel ugyanis az a probléma, hogy a pénzjutalom nem vonatkozik a Közlekedési Egészségügyi Szolgálat (DZS) és a Sürgősségi Ügyelet (ZZS) járművezetőire.

Kár, hogy nem kapnak jutalmat azok, akik elsők a betegeknél. Remélem, hogy ez csak egy véletlen hiba volt

- mutatott rá Kollár.

A mentősök elsősorban fizetésemelést követelnek a kormánytól. A másik kérésük az, hogy történjen egyfajta rendszermódosítás, végül azt szeretnék, hogy kapjanak megfelelő szociális biztosítást.

František Majerský, a szervezet elnöke elmondta, elég kritikus a helyzet. Az emberek 40 év szolgálat után 55 évesen mennek el tőlük, mert fizikailag és lelkileg sem bírják ezt a megterhelést, ráadásul új állást kell keresniük, hogy megéljék a nyugdíjat. Majerský szerint ezen mindenképpen változtatni kell. Majerský azt is hozzátette, hogy a mentősök hajlandóak elállni néhány követeléstől is, nyitottak a párbeszédre.

A mentősökkel találkozott szerda reggel a szlovák kormányfő, Eduard Heger. 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.