2021. március 8., 08:02
Frissítve: 14:35

Boltba, buszra csakis FFP2-es reszpirátorban induljon! Ha pozitív, mától nem vásárolhat abban sem

Március 8-tól megszűnik az a kivétel, ami lehetővé tette a pozitív koronavírusteszttel rendelkezőknek, hogy üzletbe és patikába járhassanak. Kötelezővé válik ugyanakkor a brit mutáns ellen jobban védő FFP2-es félálarcok viselése. Egyelőre még csak a boltokban és a tömegközlekedési eszközön. Március 15-tól viszont minden beltérben – postán, hivatalban – kötelező lesz ezt viselni. Tulajdonképpen csak a saját otthonunkban lehetünk arcmaszk nélkül.

Azt az intézkedést, amivel megszűnik annak a lehetősége, hogy koronavírus-fertőzött emberek is elmehetnek a boltba, az a tapasztaltat szülte, hogy nagyon sokan visszaéltek vele. Ezért aztán nem csupán a boltosok, de a többi vevő is ki volt téve a fertőzés kockázatának.

A legtöbb pozitívra tesztelt személynek és a hozzá tartozó családtagoknak, akik számára szintén kötelező a karantén, ráadásul van rokona, szomszédja vagy olyan kedves ismerőse, akit meg tud kérni, hogy vegye meg számukra a szükséges élelmiszert vagy patikaszert. Ha pedig senki sincs, aki ezt biztosítani tudná, akkor az önkormányzat, esetleg önkéntesek lesznek azok, akik beszerzik a szükséges termékeket.

Az FFP2-es maszkok iránti az utóbbi bő egy hónapban már olyannyira megnőtt a kereslet, hogy egy ideig hiánycikké váltak. Mostanra viszont szinte minden háztartásban található egy kisebb, legalább néhány hétre elegendő raktárkészlet. Persze nem mindegy, hol és milyet sikerült beszereznünk. A rossz minőségű, védjegyekkel nem ellátott maszkok ugyanis nem szűrnek kellőképpen, vagyis nem védenek meg az esetleges fertőzéstől.

Az FFP2-es maszkok viselése alól három kivétel van.

1.  továbbra is elég szájmaszkot viselniük az alsó tagozatos alapiskolásoknak

2.  börtönben, őrizetben lévő személyeknek

3.  az olyan munkahelyen dolgozóknak, ahol nagyon meleg van, például a kohászoknak.

A szabadban továbbra is lehet egyszerű arcmaszkot viselni, illetve sállal eltakarni a szájat és az orrot.

Hogyan válasszunk megfelelő FFP2-es maszkot?

- válasszunk megbízható eladót, kerüljük a gyanúsan olcsó e-shopokat

- a reszpirátornak ne legyen kilégzőszelepe (ezen keresztül a vírus szabadon terjedhet a környezetbe)

- ellenőrizzük, hogy szerepel-e rajta az FFP2 megjelölés és van-e hozzá szlovák nyelvű útmutató (félálarcnak tekinthetők a KN95 vagy N95 jelölésű reszpirátorok is).

Hogy ne vegyünk zsákmacskát, illetve hamisítványt , ellenőrizzük, hogy a csomagoláson vagy magán a maszkon rajta van-e az EN 149 + A1 európai normajelölés és a CE védjegy, amit egy négyjegyű számnak kell követnie

- az az ideális, ha legalább néhány napra elegendő reszpirátort szerzünk be.

Hogyan használjuk?

Nagyon fontos, hogy helyesen tegyük fel, hogy szorosan fogja körbe az arcot és rés nélkül takarja a szájat és az orrot.

Válasszunk az arcunk méretének megfelelőt belőle. Szükség esetén kurtítsunk a fülre húzható gumin.

Felhelyezés előtt mossunk alaposan kezet és ne nyúljunk a reszpirátor belső feléhez, csak a gumival manipuláljunk. Az orrunkra, annak vonalát követve, simítsuk rá a fémes felső részt. Mély be- és kilégzéssel győződjünk meg arról, hogy a reszpirátor jól működik-e (a levegőellenállás miatt némileg deformálódik). A levegőnek nem szabad oldalt sem kiszöknie. A jól záró FFP2-es maszk nem párásítja be a szemüveget sem

Arra készüljünk fel, hogy a lélegzés ebben nehezebb lesz, mint a sima sebészmaszkban. Ám attól nem kell tartanunk, hogy nem jutunk elegendő oxigénhez, vagy hogy felgyülemlik benne a kilélegzett szén-dioxid.

A reszpirátorok többnyire egyszer használatosak, de több ideig hordhatók, mint a sebészmaszkok. Az FFP2-es maszkok élettartam általában 8 óra.

A használt reszpirátort műanyag zacskóba helyezzük a kommunális hulladék közé. Ne kerüljön a szeparált szemétbe!

Ha csak rövid ideig, néhány percig volt rajtunk a félálarc, például elszaladtunk a kisboltba, és betartottunk minden biztonsági szabályt, újból használhatjuk.

A használt FFP2-es maszkokat akasszuk fel olyan helyre, ahol szellőzhetnek, de rakhatjuk papírzacskóba is. Az újabb használat előtt jó, ha eltelik 3-5 nap, ezzel minimálisra csökkentjük az esetleges fertőzésveszélyt.

A maszkok mosása, fertőtlenítése nem ajánlott. Sokkal inkább a levegőztetéssel, és az újabb használat 3-5 nappal való kitolásával érhetjük el, hogy egy-egy FFP2-es maszkot rövidebb ideig  többször is tudjunk használni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.