2020. augusztus 22., 10:09

Bohózat: a Slovan pénteken sem lépett pályára a BL-ben, valószínűleg idén már nem is fog

Lapunk is beszámolt róla, hogy veszélybe került a pozsonyi Slovan BL-szereplése miután egyik játékosuknál koronavírus-fertőzést állapították meg. A hét közepén még úgy volt, ha csak a tartalékcsapattal is, de pénteken pályára léphetnek a feröeri bajnok ellen. A sors és a helyi hatóság azonban közbeszólt!

Fotó: TASR
Ifj. Ivan Kmotrík nyilatkozik a kialakult helyzetről a hazatérés után.

Alig egy órával a kezdő sípszó előtt még úgy tűnt, a körülményekhez képest minden rendben van. Mindenki tette a dolgát. A feröeri tévé meghívottjai a stúdióban szakértettek, a házigazda KÍ Klaksvík játékosai pedig melegítettek a pályán. Furcsa volt azonban, hogy a pozsonyiakat sehol sem lehetett látni - írja a Denník N. PErsze voltak intő jelek...

A Slovan klubigazgatója már a nap folyamán arról beszélt, a hazai csapat "mindent elkövet azért, hogy ne kelljen játszaniuk".

Érdekes módon azonban a Slovan sem segített azon, hogy saját helyzete kedvezőbb irányt vegyen. Hétfőn derült ki, hogy egyik játékosuk koronavírusos, de a csapat akkor már kiutazott Feröerre, ahol a szakmai stáb egyik tagjai is pozitív tesztet produkált. A szlovák futballszövetség egészségügyi menedzsere, Pavel Malovič azonban közölte a sajtóval, a klub nem tett eleget a kötelezettségének, nem tájékoztatta időben a pozitív tesztekről az SFZ-t.

Az igaz ugyan, hogy a kiutazás előtt a csapat és a stáb összes tagja negatív tesztet produkált, de kiderült, hogy azokat még vasárnap végezték el, a csapat pedig csak hétfőn repült ki Feröerre.

Malovič, és más szakértők is azt mondják, elkerülhető lett volna az egész, ha hétfőn, közvetlenül az út előtt tesztelik a játékosokat, az eredmények négy órán belül egyébként is megérkeznek. 

Miután kiderült, hogy fertőzött személy van a szlovák delegációban, a feröeri hatóságok válaszút elé állították a klubot. Vagy postafordultával hazamennek, vagy kéthetes izolációba vonulnak Feröeren. A slovan az utóbbit választotta, az első csapat játkosai most is egy tórshavni hotelben csücsülnek.

A helyi sajtó azt állítja, a pozsonyi játékosokat látták a városban sétafikálni, igaz, még az előtt, hogy kötelező karanténba kellett volna menniük, bár ekkor már tudták, van közöttük fertőzött személy is.

Az UEFA rendelkezése értelmében péntekre halasztották a meccset, az első csapat néhány nem nevezett játékosa és a második csapat focistái utaztak ki Feröerre, velük tartott a B-csapat edzője, Németh Szilárd is. A klubvezetés ekkor még abban reménykedett, európai "szokás" szerint két negatív teszt után kiengedik játékosait a karanténból, így néhányan az első csapatból is játszhatnak majd a meccsen. Nem így történt...

A helyi hatóságok ugyanis közölték, Feröeren nincs ilyen előírás, két hét karantén az előírás, mindegy, hogy hány negatív tesztet produkál a bezárt személy.

A B-csapat feröeri tesztjét egy helyi cég végezte el, nem csak, hogy késve, de kiderült a tartalékok között is van koronavírusos. A Slovan klubvezetése erre megtámadta az eredményt, független laboratóriumot követeltek, ilyen teszteket azonban már nem volt idő elvégezni. Sem az A-, sem a B-csapat játékosai nem hagyták el hotelszobáikat, ugyanis péntek este hatig (ekkor kezdődött volna a meccs) a feröeri hatóságoktól erre nem kaptak engedélyt. Ellenkező esetben könnyen a rendőrségi fogdán találhatták volna magukat.

Mi következik most?

Az UEFA illetékesein múlik, mi lesz a mérkőzés sorsa. A feröeri klub azt szeretné, ha övék lenne a továbbjutás, mivel rajtuk kívül álló okok miatt nem valósult meg a találkozó, az ellenfél "nem volt jelen". A pozsonyiak viszont azzal érvelnek, a találkozót eltörölték, s bár ők minden UEFA elvárásnak eleget tettek, nem volt módjuk pályára lépni.

A klub végül hazautazott, leszámítva azokat a játékosokat és stábtagokat, akiknél diagnosztizálták a fertőzést. Ők hotelszobáikban várják sorsuk jobbrafordulását.

A Denník N arra emlékeztet, az idei kiírásban már van koronavírus miatt kizárt csapat. A koszovói bajnok KF Dritának kellett feladnia a tornát, ellenfele az észak-ír bajnok Linfield meccs nélkül jutott tovább.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!