2021. október 11., 18:30

Bödörék 2015 környékén több ellenzéki közszereplőt is megfigyeltek, egyiküket egy Ficóról készült állítólagos szexvideó miatt

Igor Matovič, Richard Sulík, Alojz Hlina, Radoslav Procházka és Daniela Lipšic. Csak néhányan azok közül, akiket a Norbert Bödör által koordinált csoport rendőri segítséggel megfigyelt és "átvilágított" a második Fico-kormány idején.

norbert bödör
Fotó: TASR/AP

A Denník N-en megjelent információk alapján Bödörék nem csak megfigyelték ezeket a politikusokat, hanem teljes kapcsolati hálót is készítettek róluk, olyan kapcsolati diagramokat rajzoltak fel, amelyen összes közeli barátjukat és hozzátartozójukat feltüntették,

mindezt az akkori rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar hathatós segítségével.

A portál úgy tudja, a nyomozás jelenlegi állása szerint Matovičot, Sulíkot, Hlinát, Procházkát és  Lipšicet bizonyosan megfigyelték, de rajtuk kívül Ivan Katrinec aktivista neve is szerepel a listán (róla később). A megfigyelés 2015 februárja és októbere között zajlott, az egyszínű Smer-kormány idején, Robert Kaliňák belügyi regnálása alatt. Az ügy jelenlegi állására Alojz Hlina, a KDH volt elnöke hívta fel a nagyközönség figyelmét, miután pár napja saját közösségi oldalán nyilvánosságra hozta a róla készült diagramok egyikét. A diagramok közül kettő személyes kapcsolatait ábrázolta, egy harmadik pedig a hozzá kapcsolódó céghálót. 

Az ex-politikus azt írta, "kifejezetten kellemetlen érzés volt" áttekinteni a róla készült jelentést.

Ezeket a diagramokat egyébként a Tisztítótűz akció keretében zajló nyomozás során mutatták meg az érintetteknek. Olvasóink bizonyára emlékeznek rá, ez az ügy, amely miatt mások mellett Dušan Kováčik ex-ügyész, Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány, Bernard Slobodník vagy Norbert Bödör is rács mögé került. Egyebek mellett bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják mindnyájukat.

A Denník N azt írja, Bödörék nem csak akkori ellenzéki politikusokról gyűjtöttek terhelő adatokat, úgy tudni, saját köreikben is igyekeztek értékes információkhoz jutni, például az akkori mezőgazdasági miniszternek, Ľubomír Jahnáteknek is része volt "kitüntető" figyelmükben.

Összesen mintegy 43 embert világítottak át illegálisan. Hogy pontosan kiket, nem tudni. Az is elképzelhető, a bevezetőben felsorolt politikusokon kívül azok családtagjairól van szó, de a Denník N azt sem zárja ki, hogy más, fajsúlyos nevek is felbukkanhatnak még.

Radoslav Procházka elmondta, nem tervezte, hogy a nyilvánosság elé áll, de miután Hlina is így tett, most már bevallja, két büntetőügyben is sértettként hallgatta meg a rendőrség. Közölte, azt nem tudja, ki rendelhette meg a megfigyelését, ahogy azt sem, kihez kerültek az így szerzett információk. Egy másik érintett, Richard Sulík holnap tesz tanúvallomást a pozsonyi rendőrkapitányságon.

Ľudovít Makó, a vádlottból koronatanúvá vedlett egykori nyomozó még egy érdekes dolgot elárult Bödörről. A Denník N a pénzügyőrség nyomozóhatóságának volt vezetőjére hivatkozva azt írja, Bödör állítólag még 2015-ben azon ügyködött, hogy a föld alól is előkerítsen egy állítólagos felvételt, amely kényes helyzetbe hozhatta volna főnökét, Robert Ficót. Létezik ugyanis egy videó, állítja Makó, amelyen Fico látható mindenféle nők és "mindenféle szexuális praktikák közben". A felvétel állítólag Ivan Katrinec birtokában volt. Az ő neve valószínűleg pont emiatt szerepelt a listán. Hogy a többi politikus megfigyelése összefüghet-e bármilyen módon az ominózus felvétellel, egyelőre nem tisztázott. 

Alig két évvel a megfigyelési akciót követően újra munkába állt a Bödör-kommandó, de 2017-ben politikus helyett már újságírókat figyeltek meg, köztük a később meggyilkolt Ján Kuciakot. Az akkor készült kapcsolati diagrammok kísértetiesen hasonlítanak a két évvel korábbiakra.
Megosztás
Címkék