2021. április 21., 14:15

Bizarr probléma előtt a szlovák egészségügy: Lesz egy csomó "felesleges" vakcinánk, ha befutnak a beígért szállítmányok

Épp ma reggel írtuk meg, hogy a vakcina-várótermi rendszer hiányosságait minél hamarabb kezelni kell, ugyanis áprilisban és májusban rengeteg vakcina érkezhet Szlovákiába, s már most, jóval kevesebb rendelkezésre álló oltóanyag mellett is rengeteg a szabad hely. 

Fotó: pixabay.com

Most egy újabb, ha lehet így fogalmazni, a szokásosnál kellemesebb problémával állunk szemben. Annyi vakcina érkezhet a következő hetekben Szlovákiába, hogy egy részük feleslegessé válhat, mivel a rendszerben nem várakoznak annyian oltóanyagra, ahány adagra számíthatunk. 

Jelen állás szerint minden hatodik szlovák állampolgár kapott már legalább egy adag oltást.

Portálunk is sokat foglalkozott a témával, s bizonyára olvasóink is élénken emlékeznek a regisztráció körüli problémákra, a versenyfutásra, az éjszaka közepén szabad időpont miatt pittyenő mobiltelefonra, meg arra a tehetetlen dühre, amit akkor éreztünk, mikor elgépelés miatt csúsztunk le egy-egy szabad, kétszáz kilométerrel arrébb lévő oltási időpontról.

Nos, a helyzet változni látszik, csakhogy nem maradunk megoldandó probléma nélkül!

Az elmúlt egy-két hétben néhol már arról lehetett olvasni, százával van "felesleges" oltóanyag egyes oltóközpontokban, a vakcinát már szinte az ember után dobják több, főként kelet-szlovákiai városban. A hétvégén aztán befutott az első hasonló hír a fővárosból is. 

Míg hetekkel ezelőtt sokan ölre mentek volna egy-egy időpontért, vasárnap háromezer szabad terminus volt a hatvan évnél idősebbeknek szánt Pfizer-vakcinára, miközben a rendszerben továbbra is 73 ezer a korosztályba tartozó állampolgár várakozott a maga vakcinájára. Ezt a problémát okosabb szervezéssel, némi átalakítással kezelni lehet(ne), reméljük meg is teszik. 

Viszont jelen pillanatban is több mint 700 ezer ember várja a maga oltását, egy részük már a másodikat, ugyanakkor az előrejelzések szerint 1,047 millió adag vakcina érkezik május végéig Szlovákiába - csak a Pfizertől! Ennek nagy részét első adagként kaphatják meg az állampolgárok, a második adag egy júniusi szállítmánnyal fut majd be. 

Jogos a felvetés, láttuk már, ígéretekkel a padlás is tele, előfordulhat, hogy csúszik a szállítás, vagy kevesebb jön.  

Ha mégsem, s ezt adja Isten, akkor egy egészen bizarr problémával leszünk kénytelenek szembesülni. Nincs, aki oltásra jelentkezzen!

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter pár napja arról beszélt, elképzelhetőnek tartja, hogy a Pfizer-vakcinák korhatárát lejjebb vigyék. Valószínűleg a miniszter jó nyomon jár, ez az egyetlen járható út, hiszen az AstraZeneca körüli félreértések és botrányok miatt igen lanyha az érdeklődés a brit vakcina iránt. Mióta a 40-45 évesek is regisztrálhatnak az oltásra (mint azt bizonyára olvasóink is tudják, ők a brit vakcinát kapják), mindössze harmincezren jelentkeztek a 360 ezer, ebbe a korosztályba tartozó szlovák állampolgárból. 

Könnyen lehet, ha elérhetővé teszik számukra a Pfizert a helyzet változni fog - némileg. A fő problémát ugyanis szinte biztosan nem a vakcina milyensége jelenti, és nagyon úgy tűnik, hamarosan a mennyiséggel sem lesz gond. A legnagyobb baj, hogy még mindig rengetegen nem kérnek a vakcinából. Lehet emiatt a "tudatlan, ostoba, tájékozatlan" népet okolni, de ez legfeljebb csak kényelmi szempontból hasznos, nem vezet sehova. Lassan négy hónapja tart az oltási kampány, s néhány gyatra grafikával elkészült óriásplakátnál, hirdetésnél többre nem futotta. Áprilsi végén nem egy működő oltási stratégia kidolgozására lenne szükség, azon már réges-rég túl kellene, hogy legyünk. 

Itt az ideje, hogy a döntéshozók azon törjék jólétbe deresült fejüket, hogy miként lehet a kétkedők és bizonytalanok tömegeit rávenni arra, oltassák be magukat. Hamarosan ugyanis eljön az idő, hogy nem a vakcinák, hanem az "oltakozni" hajlandók mennyisége lesz a szűk keresztmetszet. 

Nem kéne megvárni!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.