2023. december 6., 19:28

Bizalmatlansági szavazás a Speciális Ügyészség megszüntetése miatt

A Slovensko mozgalom tagjai megkezdték a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírások gyűjtését, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezhessenek a kormánnyal szemben. Ezzel arra reagálnak, hogy a kormány meg akarja szüntetni a Speciális Ügyészi Hivatalt (ÚŠP).

parlament
Fotó: TASR

A mozgalom szerint a kormány

előre megfontolt szándékkal merényletet követ el a jogállamiság ellen".

Állításuk szerint a kormány célja az, hogy büntetlenséget garantáljon azoknak a kormányközeli személyeknek, akiket korrupcióval, bűnözői csoport létrehozásával és hivatali jogkörrel való súlyos visszaéléssel gyanúsítanak.

A Slovensko mozgalom szerint komoly történelmi érdemei vannak a Speciális Ügyészi Hivatalnak a korrupció leleplezésében, és most a kormány likvidálni akarja a hivatalt. „Gyorsított eljárás keretében, hozzászólások és a szakértői vita lehetősége nélkül fogja ezt megtenni" – mutatott rá a mozgalom.

Az igazságszolgáltatás egyik legfontosabb pillérének szándékos megtámadásával a jogállamiságot bontja le a kormány, emiatt pedig nem alkalmas az ország vezetésére. Ezért is kezdünk aláírásgyűjtésbe, és kezdeményezünk bizalmatlansági szavazást a kormány ellen"

- közölte a Szlovákia mozgalom.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.