2020. február 28., 10:24

Bírság jár azért, ha nem adjuk le a fel nem használt szavazólapot

33 eurós bírságot szabhatnak ki arra, aki kiviszi a szavazóhelyiségből a fel nem használt szavazólapokat – tájékoztat honlapján a belügyminisztérium. A szavazó köteles a fel nem használt, vagy a helytelenül kitöltött szavazólapokat az erre a célra kijelölt, lezárt dobozba helyezni.

választás 2020
Illusztráció
Fotó: Archívum

A szavazás titkos, a választó a szavazófülkében voksol. A szavazólapot módosítás nélkül teheti be a borítékba, vagy legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be. A borítékot ezután a szavazóurnába kell helyezni.

Azok a szavazópolgárok, akik komoly betegség miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát kérhetnek.

Ha a választópolgár nem a szavazóhelyiségben szavaz, a választási bizottság tagjai előtt meg kell semmisítenie a fel nem használt vagy elrontott szavazólapokat"

- írja a belügyminisztérium.

Az Országos Választási Bizottság határozata szerint a szavazó nem dobhatja a szavazólapokat a szemétkosárba.

Ha egy szavazó tévesen karikázott egy szavazólapon, vissza kell adnia az összeset, és a bizottság újakat ad neki. A belügyminisztérium közölte, akkor is érvényes a szavazat, ha a szavazólap piszkos lett, összefirkálták vagy elszakadt. Egyértelműnek kell lennie azonban, hogy a szavazó hogyan voksolt.

A parlamenti választás február 29-én lesz. Minden szlovák állampolgár, aki a szavazás napjáig betölti 18. életévét, élhet szavazati jogával. A választás megrendezése több mint 12,6 millió euróba kerül. A független Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. Több mint négymillió szavazásra jogosult választópolgár van az országban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.