2023. szeptember 28., 19:05

Bírálja a ZMOS, hogy minden településen defibrillátort kell kihelyezni

Bírálja a Szlovákiai Városok és Favak Társulása (ZMOS) azt a törvénymódosítást, mely szerint minden 500 főnél nagyobb településen automata defibrillátort (AED) kell elhelyezni közterületen.

defibrillátor
Fotó: TASR

A társulás rámutat, hogy a módosítást ugyanúgy fogadták el, mint az úgynevezett „járdatörvényt”, amely a parkolást szabályozza.

Ugyanaz az eset. Becsempésznek egy bekezdést valamelyik törvénybe, ebben az esetben az egészségügyi törvénybe, és ezáltal módosul az önkormányzati törvény is

– mondta Jozef Božik, a ZMOS elnöke. Hozzátette, a módosítás szükséges, és jó az elgondolás, de egyáltalán nem törődtek azzal, milyen hatása lesz a bevezetése az önkormányzatokra, beleértve a kiadásokat.

A ZMOS egyelőre összegyűjti a települések gyakorlati tapasztalatait, majd a törvény módosítását, kiegészítését fogja javasolni.

Božik szerint a módosítással kapcsolatban nagyon sok a tisztázatlan dolog, a társulás például azt kérdezi az előterjesztőtől, mi lesz a módszertani útmutatóval.

A módosítás még azt sem írja le pontosan, hogy közterületen kell-e elhelyezni a defibrillátort, vagy sem, hogy ki tájékoztatja a lakosságot, hogy milyen szabványnak kell megfelelnie a készüléknek, mekkora a garantált működési ideje, és ki ellenőrzi mindezt. Az is kérdés, ki viseli majd a felelősséget, ha vészhelyzetben szükség lesz a készülékre, de az nem fog működni

– sorolta a társulás elnöke.

A ZMOS szerint

ismét olyan plusz terhet raktak az önkormányzatokra, ami egyébként nem tartozik a hatáskörükbe, és a megvalósítás költségeit sem állja az állam.

Az előterjesztő azt írta a módosítás indoklásában, hogy a törvény nincs hatással az önkormányzatok kiadásaira, de ez nem igaz. Egy automata defibrillátor ára 2000 euró körül mozog, és ha közterületen kell elhelyezni, szükség lesz valamiféle tetőszerkezetre, fülkére is, ami védi

– folytatta Božik.

2024 végéig az 500 főnél több lakosú településeken egy defibrillátort kell kihelyezni, a nagyobb településeken és városokban pedig 5000 lakosonként további egyet-egyet. A központi mentőszolgálat operatív központjának kell elkészítenie a berendezések központi nyilvántartását. A törvénymódosítást még júniusban írta alá Zuzana Čaputová államfő.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.