2020. október 24., 08:11

Bezár az ország – érvénybe lépett a kijárási tilalom. Mutatjuk a kivételeket!

Október 24-től november 1-ig a koronavírus-fertőzés megfékezésének céljából kijárási tilalom lép érvénybe Szlovákiában. A kivételek ezúttal is erősítik a szabályt, hiszen a munkába vagy a tesztelésre menés, akárcsak az élelmiszer-vásárlás továbbra is lehetséges. Szerencsére a természetbe is kimehetünk, a temetőkbe viszont nem. Aki tegnap nem tudott gyertyát gyújtani elhunyt szerettei sírján, az legközelebb ezt november 2-án teheti meg, hacsak nem hosszabbítják meg a kijárási tilalmat.

Koronavírus - utóhatás
Fotó: Sergey Bezgodov
Illusztráció

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy járásban – Námesztó, Turdossin, Alsókubin és Bártfa – még szigorúbbak a szabályok. Ott csupán negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén teszt) lehet eljutni a boltba vagy éppen a munkahelyre.

A kijárási tilalom nem vonatkozik az éjjel 01-00 és 05.00 közötti időszakra. De további kivételek is vannak.

Elhagyhatja tartózkodási helyét, aki:

- munkába megy (vagy onnét haza)

- tesztelésre megy

- gyermeket kísér az iskolába (vagy az óvodába)

- felkeresi a legközelebbi élelmiszerboltot, patikát, orvost

- közeli hozzátartozóját gondozza

- haszonállatait látja el

- kutyát sétáltat – lakhelye közelében, max. 100 méteren belül

- temetésre megy

- postára, bankba, biztosítóba megy

- ruhatisztítóba vagy autószervizbe megy

- tankolni megy

- a természetbe megy (a lakhelyéhez tartozó járáson belül)

- állandó lakhelyére érkezik október 25-ig

Három árvai – Námesztói, Turdossini, Alsókubini – járásban és a Bártfai járásban október 23-án próbatesztelés kezdődött.

Ezt országos tesztelés követi a következő két hétvégén, amikor a 10 és 65 év közötti korosztálynál végeznek antigén koronavírus-tesztet, melynek eredménye 15-30 percen belül megvan.

A mozgáskorlátozást szolgálja, hogy október 26-tól egészen november 27-ig távoktatásra térnek át az alapiskolák felső tagozataiban.

Az alsó tagozatos diákok továbbra is a hagyományos módon, jelenléti formában tanulnak, és ugyanígy folyik az oktatás-nevelés az óvodákban és a bölcsődékben is.

Október 26-tól minden egyetem és főiskola áttér a távoktatásra az egész téli szemeszter idejére. A középiskolások számára pedig tovább folytatódik a távoktatás.

Az őszi szünet az idén október 29 – 30-a helyett, október 30 és november 2-a között lesz.

Megosztás
Címkék