2021. május 31., 14:55

Besztercebánya megye elnöke azzal fenyeget, ha a kormány nem változtat az oltási stratégián, készek bezárni a megyei oltóközpontokat

Csalódott a kormány oltási programjában Ján Lunter, Besztercebánya megye elnöke. Azt állítja, a megyék nem kaptak kellő tájékoztatást, a kormánynak nincs terve a "hogyan továbbra", márpedig, mondja Lunter, a mostani eszközök és módszerek hatékonyságuk végéhez értek. 

lunter lengvarsky
Fotó: TASR/AP
Ján és Ondrej Lunter hallgatják egy megyei sajtókonferencián Vladimír Legvárský egészségügyi minisztert (középen) .

Besztercebánya megye elsősorban azt nehezményezi, hogy a jelenlegi oltási tempó mellett gyakorlatilag elérhetetlen a szükségesnek tartott, 70%-os átoltottság, melynek hiányában a nyájimmunitás szinte biztosan nem valósul meg. 

Lunter szerint habár bizonyítást nyert, hogy az oltás mennyire hatékony, a lakosság nagy része ma sincs beoltva a megyében. Az átoltottság nem éri el az ötven százalékot, a megyeelnök attól tart, nem is fogja. 

Lunter azzal fenyeget, ha nem változik a kormány oltási stratégiája, nem emelkedik számottevően a vakcinára jelentkezők száma, akkor "egy-két hónapon belül bezárják a megye nyolc oltóközpontját". Ezekben eddig 88 ezer ember kapott legalább egy adagnyi vakcinát. A megyeelnök szerint a mobil oltópontok megerősítésére lenne szükség, Lunter azt állítja, ezzel azokat az idős vagy szociálisan hátrányos helyzetű embereket is el lehetne érni, akiket hagyományos módon nem tudtak megszólítani.

Tudunk kell, mik a minisztérium tervei, hogy neki tudjunk állni a munkának. Világos utasításokra van szükség, tudnunk kell, milyen szerepet szán nekünk a kormány, tudnunk kell, milyen jogosultságai és korlátai vannak a kerületeknek.

- fogalmazott a megyeelnök-helyettes, Ondrej Lunter, Ján Lunter fia.

Az ifjabb Lunter egyik különutas elképzelése, hogy a megye saját callcentrumot állítana fel, ahol az időseket tájékoztatnák az oltás körülményeiről, de a megyeelnök azt is kilátásba helyezte, hogy helyi vállalkozók segítségével motiválnák az embereket, például azzal, hogy bizonyos szolgáltatásokat olcsóbban vehetne igénybe az, aki már beoltatta magát. 

A megye egyik egészségügyi tanácsadója, Andrea Baníková azt hangsúlyozta, muszáj valahogy motiválni azokat az embereket is az oltásra, akik átestek ugyan a betegségen, de szervezetükben az eltelt idő függvényében már nincs elég ellenanyag. A szakember szerint a lehető legrövidebb időn belül be kell vonni a háziorvosokat az oltási kampányba. Ezzel kapcsolatban azonban van egy kis bökkenő. A megye háziorvosainak jelentős része, több mint 40%-uk 65 évnél idősebb. Ahhoz, hogy egy ilyen kampány sikeres legyen, gondoskodni kell a háziorvosok megfelelő védelméről, ahogy arról is, hogy minél kevesebb adminisztratív teher háruljon rájuk. Jelen állás szerint egy-egy oltást három különböző rendszerbe is fel kell tölteni a szakembereknek:  az egészségügyi biztosítót, az NCZI-t és a közegészségügyet is értesíteni kell.

Megosztás
Címkék