2021. június 13., 19:42

Beszervezett bűnbánók?

Roman Mikulec belügyminiszter gondnoksága alatt egy szervezett profi bűnbánókból vagy tanúkból álló csapat működik. Ők azok, akik jelentenek bizonyos személyekről, akiket aztán őrizetbe vesznek.

Bűnbánók
Fotó: TASR/ma7
Mária Kolíková és Juraj Blanár

Ezt Juraj Blanár (Smer-SD), a parlament alelnöke mondta a Markíza tévécsatorna Testre szabva című vitaműsorában.

A műsor másik szereplője, Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter mindezt abszolút képzelődésnek tartja és ilyen csoportról nem hallott.

Az ellenzéki politikus a szlovákiai biztonsági egységek felbomlásáról, a rendőrök közötti háborúról vagy a nyomozásba történő beavatkozásról beszélt. Hogy valami súlyos dolog történik az országban, annak szerinte az is a bizonyítéka, hogy a legfelső vezetők a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) székházában találkoztak május 17-én. A bűnüldöző szervek Blanár szerint nem úgy cselekednek, ahogy kellene. Mint megjegyezte:

Mikulec miniszter már nem ülhet a székében, mert képtelen a helyzetet kezelni."

Az igazságügyi miniszter kifejtette, hogy a SIS központjába zajlott megbeszélésen nem aktuális ügyekről volt szó. A résztvevők, állítása szerint hírszerzési információkat kaptak, de nem bizonyítékokat. A nyilvánosságra került hírszerzési információkról sem világosan tudható, melyek alapulnak bizonyítékokon, amelyek alapján a büntető eljárást végző szervek valóban dolgozhatnak. Mint megjegyezte, az, amit a szóban forgó találkozó kiváltott, elgondolkoztathatná az illetékeseket, hogy a jövőben ez célravezető lenne-e.

Mindamellett a büntető végrehajtásban tevékeny szervek iránt bizalommal kell lenni, hogy képesek legyenek mindent feltárni. A miniszterasszony ugyanakkor látni vél egy csoportot, amely mindent kétségessé szeretne tenni és ehhez együttműködőket keres a rendőrség vagy az ügyészség soraiban. Vizsgálati fogságban most többnyire olyan személyek vannak, akiket a Smer-SD jelölt a tisztségükbe, ezért gondolja azt, hogy ennek az ellenzéki pártnak a leginkább érdeke, hogy mindent kérdésessé tegyen és azt a látszatot keltse, hogy a nyomozásokat manipulálják. Amennyiben van valamilyen gyanú, azt ki kell vizsgálni.

Juraj Blanár szerint a koalícióban problémák vannak és ezek tovább folytatódnak. Annak a feltételezésének adott hangot, hogy ez a mostani kormány nem tölti ki megbízatási idejét.

A kormány folytatja a kaotikus munkát és civakodást. Ez most már a parlamentbe is áttevődött. Ennek csakis egy előrehozott választás vethet véget"

- állapította meg az ellenzéki politikus.

Kolíková szerint  a koalícióban nincs mindenre egyfajta vélemény, ezért természetes, hogy vitára kerül sor. Ugyanakkor minden fontos kérdésben sikerült  megállapodni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!