2023. január 24., 13:00

Berlinbe utazott az államfő, német kollégájával találkozik és díjat vesz át

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedd reggel munkalátogatásra utazott Berlinbe, ahol német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel találkozik. Čaputová délután átveszi a Schwarzkopf Európai Díjat.

Zuzana Caputova
Fotó: TASR

A diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóján a két elnök a Szlovákia és Németország közötti kétoldalú kapcsolatokról és az együttműködésről tárgyal a Bellevue-palotában, a német államfő rezidenciáján. Steinmeier tavaly februári újraválasztása óta másodszor találkozik a két államfő.

Steinmeier eszmecserét indít arról, hogyan tudnak megfelelni a demokráciák a jelenlegi kihívásoknak, a megbeszélésekre meghívják az európai politikai és társadalmi élet képviselőit. Zuzana Čaputová lesz az első vendége ennek a vitafórumnak

- tájékoztatott Martin Strižinec, az elnök szóvivője. Számos szlovák és német újságíró, értelmiségi és szakértő is részt vesz ezeken a megbeszéléseken.

A szlovák államfő délután átveszi a Schwarzkopf Európai Díjat, amelyet a Schwarzkopf Fiatal Európa Alapítványa ítél oda olyan közéleti személyiségeknek vagy intézményeknek, akik, vagy amelyek elkötelezettek a békés, egységes és fenntartható Európa mellett.

Még 2021-ben ítélték oda a díjat Zuzana Čaputovának, de a COVID-19 járvány miatt elhalasztották a díjátadót.

A szlovák államfő azért kapta a kitüntetést, mert bátran kiállt a szervezett bűnözés ellen, a kisebbségek, különösen a romák jogaiért és a fenntartható környezetért.

A Schwarzkopf Alapítvány úgy véli, Čaputová reményt ad egész Európa számára, hogy lehetséges a tolerancia, a fenntarthatóság, és van jövője a közösségnek.

Az államfő kedd este tér vissza Szlovákiába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.