2020. június 3., 11:47

Berényi József a ma7-nek: Értékelnünk kell a gesztusokat!

Igor Matovič kormányfő kedd estére a pozsonyi várba mintegy 100 felvidéki magyart hívott meg. A találkozó kapcsán Berényi Józsefet, Nagyszombat megye alelnökét kérdeztük.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, Igor Matovič június 2-ra a pozsonyi várba több mint száz felvidéki magyart invitált, köztük politikusokat, művészeket, tanárokat, az egyházak képviselőit, polgármestereket, vállalkozókat és a szlovákiai magyar sajtó képviselőit.

A találkozó kapcsán, amelyről a ma7 is beszámolt, Berényi Józsefet kérdeztük, aki a kormányfő mellett ugyancsak felszólalt a kedd esti rendezvényen.

Berényi elmondta,

Igor Matovič kormányfőtől „egy kiegyensúlyozott, korrekt beszédet hallhatott“ a több mint száz felvidéki magyar meghívott.

Berényi szerint már önmagában a meghívás ténye, de a beszéd számos eleme is a szlovák politika részéről „korábban nem tapasztalt baráti gesztusként értelmezhető“, ami a meghívottakon keresztül egyaránt szólt a felvidéki magyar hívőknek, tanároknak, művészeknek, a civil szervezeteknek.

A kormányfő gesztusát értékelnünk kell“

– hangsúlyozta Berényi, hiszen az „alkalmas lehet arra, hogy erősítse a bizalmat a szlovákok és a magyarok között“. A politikus hozzátette, a tegnap esti rendezvényen ő is szót kapott, hangsúlyozva, hogy „az elmúlt évtizedekben felgyorsult a felvidéki magyar közösség asszimilációja“, ezt a negatív folyamatot a visszájára kell fordítani. Ezért

szükséges biztosítani a magyar közösség gyarapodásához szükséges forrásokat, mint ahogy megoldást kell találni a kollektív bűnösség máig ható terhes örökségének felszámolására is

– hangsúlyozta a politikus. Berényi reményét fejezte ki, hogy

a tegnapi találkozó „egy új kezdet lehet“ a szlovák-magyar kapcsolatokban, amelyet a jövőben „nagyobb nyitottság“ és párbeszéd-készség jellemezhet.

Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Közösség Pártja a találkozót megelőzően egy memorandumban foglalta össze a felvidéki magyar közösség szerintük legfontosabb megoldásra váró problémáit. A dokumentumot az MKP ügyvivő testülete jegyzi, az aláírók között azonban nem szerepel Berényi József neve. Berényi elmondta, a memorandum megfogalmazásakor éppen a kormányhivatalban tárgyalt, ezért nem volt módja aláírni.

Az MKP vezetői a memorandumot a találkozón átadták Igor Matovič kormányfőnek. Ennek kapcsán a politikus megjegyezte,

„az a különös helyzet alakult ki“, hogy a kormányfő, miután átvette a dokumentumot, Berényi kezébe adta tovább.

A politikus kérdésünkre, mi lesz az MKP által jegyzett memorandum további sorsa, elmondta, "nem tudom, az MKP ügyvivő elnökségének memoranduma Igor Matovič kormányfő jóvoltából azon nyomban nálam kötött ki, az MKP volt elnökénél".

Feltételezem, hogy a Magyar7 olvasói nem gondolják rólam, hogy a miniszterelnök irányába nem megmaradásunk legfontosabb kérdéseit tolmácsolom, ha ő erre nekem lehetőséget ad. Ha van memorandum a kezemben, ha nincs"

- válaszolta a politikus arra a kérdésünkre, kész-e tolmácsolni az MKP memorandumát a kormányfő felé.

Megosztás
Címkék