Berecz András-nagyinterjúval már az újságárusoknál a Magyar7 hetilap legújabb száma

2020. június 18., 13:24
ma7

Több mint szomszéd, avagy a nemzetpolitika több mint mosolydiplomácia – állítja hetilapunk, a Magyar7 legújabb, 25. heti száma, amely a napokban került előfizetőink kezébe és az újságosstandokra.

Fotó: ma7

Röviden a fenti címmel lehet összefoglalni a Magyar7 legújabb számának meghatározó témáit. A lap többek között A nemzetpolitika több mint mosolydiplomácia címmel közli Kolek Zsolt elemző cikkét a magyar és a szlovák miniszterelnök múlt heti, történelmi súlyúnak is nevezhető találkozójáról, ahol a mosolydiplomácia helyett az őszintébb hangnem került előtérbe. Kövesdi Károly, a lap vezető szerkesztője Körhinta c. vezércikkében a felvidéki magyarság képviseletének és Igor Matovič találkozója kapcsán fejtegeti a felvidéki magyarság dilemmáit. Az MKP vezetői által a miniszterelnöknek útnyújtott memorandum témájával foglalkozik Somogyi Szilárd, a Miről szól a memorandum? című írásában.

A mesemondóban maga a műfaj ünnepel – állítja Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes, mesemondó, akivel Pomichal Krisztián készített nagyinterjút. Ebben szó esik többek közt a felvidéki gyökerekkel rendelkező – a nemzet mesemondójának is nevezhető – Berecz András hitvallásáról, a mesemondás fontosságáról, a trianoni traumáról és arról, hogyan élte meg az alkotó ember a bezártságot a karantén idején.

berecz andrás
Fotó: Berecz András FB-oldala

Akkor is, ma is címmel közli a lap Fülöp Antal jegyzetét, aki a magyarságot érő mai nyugati támadásokat és a történelmi párhuzamokat boncolgatja. Haják Szabó Mária publicisztikájának – Vissza a régi kerékvágásba? – témája napjaink tanulságai a bezárt és a kinyíló világ csapdáiról, illetve arról, vissza kell-e térnünk a járvány előtti világunkhoz.

Matus Tibor a Lednice – a V4 egységének próbája című cikkében a visegrádi csoport miniszterelnökeinek találkozója kapcsán elemzi a köztes-európai összefogásban rejlő gazdasági lehetőségeket, illetve az európai kihívásokkal szembeni fellépésüket.

Babucs Zoltán hadtörténész Az orosz invázió Felső-Magyarországon című írásában 1849 júniusába viszi az olvasót, amikor a cári intervenciós hadsereg elindul a magyar szabadságharc leverésére.

A közelmúltban ünnepelte 90. születésnapját Duba Gyula, József Attila-díjas író, a felvidéki magyar prózaírás nagy öregje. A szülőföld bennünk és nélkülünk című köszöntő cikk szerzője Juhász Dósa János. Ugyancsak a kulturális rovatban ad hírt a lap arról, hogyan hegedülte el a Kultminor például a komáromi Limes Galéria pályázatait, amelynek igazgatóját Nagy-Miskó Ildikó kérdezte. A történelmünk mérföldköveti rovatban Kovács László folytatja sorozatát, ezúttal az osztrák–magyar kiegyezéssel, Lacza Tihamér pedig egy újabb felvidéki származású jeles magyar tudóst mutat be.

A hetilap Tájaink rovatában munkatársaink színes és fontos anyagait olvashatjuk tíz felvidéki helyszínről, ezúttal Komáromból, Rimaszombatból, Pozsonyból, Szepsiből, Kalondáról, Kisgéresből, Alsószeliből, Padányról, Kéméndről.

A Kávézóban orvosi és állatorvosi tanácsot, ínycsiklandó recepteket olvashatnak, megismerkedhetnek egy kiváló francia gépkocsival, és természetesen a Hazajáró csapata is folytatja Kárpát-medencei felfedező kalandozását a messze elnyúló magyar gyökerekről, s a föléjük magasodó hófedte csúcsokról (Magyar tavasz a déli végeken).

dac
Fotó: Lelkes Ernő

Hosszú kihagyás után ismét örülhettek a focira szomjazó dunaszerdahelyi drukkerek. A lap sportrovatában Rajkovics Péter foglalkozik a DAC újra indulásával, míg Rajkovics György az üres lelátók kapcsán felteszi a költői kérdést: Van-e így értelme a focinak?

Heti tv-műsor, keresztrejtvény zárja a lapot, illetve a hátsó borítón a felvidéki templomok egyik gyöngyszeme: a szepeshelyi Szent Márton-székesegyház, amelyről weboldalunkon bővebb tartalmat és képgalériát is találnak.

Kövesse facebook oldalunkat is!