2021. november 25., 13:28

Bemutatták a nemzetpolitikai államtitkárság 2022. évi pályázati kiírásait

Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára november 25-én sajtótájékoztatón ismertette a 2022-re vonatkozó új pályázati lehetőségek részleteit a külhoni magyarság számára.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Elmondta, hogy a Magyar Állandó Értekezlet döntése értelmében 2021 a nemzeti újrakezdés éve, melynek keretében hat alprogramban – oktatási, kulturális, egyházi, sport, valamint ifjúsági, cserkész- és közösségi, illetve diaszpóra – lehetett idén pályázni.

A pályázati kiírások sikere alapján, illetve ezeket alapul véve a 2022. évre is meghirdetik a Nemzeti Újrakezdés Program I. és II. kiírását, amelyekre a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek nyújthatnak be pályázatot a mai naptól (2021. november 25.):

  • a 2022. évi Nemzeti Újrakezdés Program I. pályázati kiírás keretében működésre, fejlesztésre és eszközbeszerzés megvalósítására, 
  • a 2022. évi Nemzeti Újrakezdés Program II. pályázati kiírás keretében programjaik és rendezvényeik megvalósítására.

Emellett egy harmadik pályázati kiírásra is sor került a mai napon:

  • Pályázati kiírás a közösségi és gazdasági testvértelepülési programok és együttműködések támogatására, amely új elemekkel bővült.
Tudnivalók a 2022. évre vonatkozó kiírásokról:

A Nemzeti Újrakezdés Program I. és II. kiírását 6 alprogramban hirdették meg: oktatási, kulturális, egyházi, sport, ifjúsági, cserkész és közösségi alprogram, valamint diaszpóra alprogram.

Az I. felhívás
keretösszege 1,5 milliárd forint, a megpályázható összeg pályázatonként 300 ezer – 5 millió forint. A benyújtási határidő a mai naptól kezdődően 2021. december 30. 14.00 óráig tart. A megvalósítási időszak: 2022. január 1 – 2022. december 31.
A II. felhívásban
a rendelkezésre álló keretösszeg 500 millió Ft, a megpályázható összeg: 300 ezer Ft – 1 millió Ft pályázatonként. A benyújtási határidő: 2021. november 25-től 2021. január 24. 14.00 óráig tart. A megvalósítási időszak szintén a 2022. január 1 – 2022. december 31. közötti időszak.

A pályázat benyújtása elektronikus formában történik a NIR online felületén. Egy pályázó felhívásonként 1 darab pályázatot nyújthat be. Kivételt képez a diaszpóra alprogram

A Kárpát-medencei Testvértelepülési Programba nem külhoni, hanem magyarországi települési és megyei önkormányzatok jelentkezhetnek valamely külhoni településsel közösen megvalósítandó projektre.

Ebben a magyar–magyar közösségi kapcsolatok támogatása mellett új elemnek számít a magyar–magyar gazdasági kapcsolatok ösztönzése.

A magyar–magyar közösségi kapcsolatokban a támogatható tevékenységek a meglévő együttműködések kölcsönös fejlesztése; tapasztalatcsere, a tudás és a legjobb gyakorlatok átadásának támogatása; a magyar történelemhez kapcsolódó esemény és a magyar nemzeti ünnepekhez kapcsolódó közösen megvalósítandó program támogatása; a testvértelepüléseken működő oktatási és nevelési intézmények együttműködésének támogatása, a kulturális örökség ápolása, kulturális, ifjúsági és hagyományőrző tevékenységek megvalósításának támogatása; új testvértelepülési kapcsolatok kiépítése.

A magyar–magyar gazdasági kapcsolatokban a támogatható tevékenységek: gazdasági együttműködések kialakításának elősegítésére irányuló programok támogatása; gazdasági együttműködések fenntartásának elősegítésére irányuló programok támogatása;  tapasztalatcsere, a gazdasági szférában szerzett tudás és legjobb gyakorlatok átadását célzó programok támogatása; vállalkozói találkozók megvalósításának támogatása; a gazdasági együttműködést támogató program(ok)on, vállalkozói találkozó(ko)n résztvevő gazdasági szereplők, vállalkozások által bemutatott, előállított termékek népszerűsítése a testvértelepüléseken.

A teljes keretösszeg: 500 millió Ft (250 millió Ft a közösségi és 250 millió Ft a gazdasági rész).
Az igényelhető támogatás: 500 ezer Ft – 1 millió Ft közötti összeg pályázatonként.
A benyújtási határidő: 2021. november 25 – december 30. 14.00 óra.
A megvalósítási időszak: 2022. január 1 – december 31.

A fentiek alapján teljesen nyilvánvaló, hogy a külhoni magyarság a járványhelyzet idején is számíthat a magyar kormányra!

Az új pályázati felhívások a mai naptól elérhetőek a www.bgazrt.hu és a www.kulhonimagyarok.hu oldalakon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.