2021. szeptember 7., 11:26

Beismerte Baštrnák az adócsalást, de olcsón megúszta

Ladislav Baštrnák vállalkozó elismerte bűnösségét a mintegy kétmillió eurós indokolatlan adó-visszatérítési ügyben.

Ladislav Baštrnák
Fotó: TASR

Az ügy a pozsonyi Five Star Residence lakópark lakásvásárlásaihoz kapcsolódik. A Pozsonyi V. kerületi bíróság így csak a büntetés mértékéről fog dönteni.

A vállalkozó ellen adó- és a biztosításidíj-csalás bűncselekménye miatt emeltek vádat.

Mivel Ladislav Baštrnák önként bevallotta tettét a bíróság előtt, és sajnálatát fejezte ki annak elkövetése miatt, a vád a vallomás elfogadását javasolta.

Peter Filip, a vádlott ügyvédje hangsúlyozta, hogy egy nyolc évvel ezelőtt elkövetett bűncselekményről van szó, ugyanakkor rámutatott ügyfele magatartásának és életvitelének megváltozására is. A bíróságot felszólította, hogy ne vegye figyelembe ezért az ügyészség által javasolt büntetést.  Az ügyészség eredetileg a szabadságvesztés mellett azt javasolta, hogy tiltsák el a vállalkozói tevékenység folytatásától, és vagyonelkobzást is követelt.

A rendőrség 2019 áprilisában, nem sokkal a jogerős ítélet után emelt újra vádat a vállalkozó ellen. A vád a Five Star Residence lakótömbben történt lakásvásárlásaira vonatkozott. A lakásokat körülbelül 12 millió euróért vásárolta, miközben a valódi értékük állítólag alacsonyabb volt. A vállalkozó 2012-ben indokolatlanul követelt adó-visszaigénylést mintegy kétmillió euró értékben.

A Pozsonyi V. Járásbíróság bűnösnek találta Ladislav Baštrnákot az ügyben.

A bíróság ítélete szerint nem végezhet vállalkozói tevékenységet, és 7 évig nem vehet részt cégvezetésben. A bíróság azonban lemondott a halmazati büntetésről és a vagyonelkobzásról.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!